Дончев за БСП: Като идват избори, всички са като пред абитуриентски бал

13:41, 27 май 16 / Политика 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като идват избори, всички започват да се държат малко ирационално - като пред абитуриентски бал. Това коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев по повод декларацията на БСП, с която разкритикуваха управлението на ГЕРБ и еврофондовете, предаде репортер на София Topnovini.bg.

За декларацията на БСП и това, че имало спрени еврофондове в общини на ГЕРБ, вицепремиерът заяви, че нямал навика да коментира изявления на отделни народни представители, включително и всички неверни неща, които се изричали по темата за ефрофондове, използвайки, че масовата обществена грамотност по нея е ниска. 

Според него допускането, че икономиката е зависима от еврофондовете, е абсурно и невярно, тъй като те са средно 10% от публичните разходи и под 5% от брутния вътрешен продукт. Дончев отчете, че от цялата налична сума за предишния програмен период, разплатените в края на миналата година са близо 8 млрд. евро. 

"Финансовите корекции като инструмент бяха въведени от мен през 2010 г. Имаха за цел да пазят системата, когато има нарушения, сумите да се изчистват и да не водят до спиране на програми. Общият размер на финансовите корекции до началото на 2013 г. е 133 млн. За началото на 2014 г. са два пъти повече", допълни вицепремиерът.

По думите му било глупаво да се твърди, че когато има нанесена финансова корекция, това намалявало усвояването на средствата. 

"С изненада установих, че опозиционният вектор на левицата ще бъдат еврофондовете. Това е лошо решение. Нивото на експертиза в парламентарната група не е високо, така че ще ми е трудно да водя качествен дебат с някого по темата. Не е в полза на колегите да връщаме говоренето за постигнатото от предишни кабинети за еврофондове. Мога да започна да вадя данни, които не са в полза на колегите", заплаши Дончев депутатите от БСП. 

За това как се справя България със средствата от ЕС, той посочи, че може да се попита ЕК. 

Попитан дали притежава качествата за кандидат-президент, Дончев отговори с въпрос: "Не ви ли харесва как си върша работата към момента, че искате да ме правите някакъв друг".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама