Реформатори искат повече публичност и референдум за парка "Бедечка"

15:51, 27 май 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторите Найден Зеленогорки и Димитър Танев поискаха открито заседание на общинския съвет в Стара Загора за парка "Бедечка", както и повече публичност по случая. Според Зеленогорски такива казуси се решавали успешно с местни референдуми. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на регионалната комисия, където бе обсъден паркът. В него се включиха неправителствени организации, представители на общината, МРРБ, МОСВ, ДНСК, собственици и заинтересовани лица.

Според представители на неправителствени организации, "Бедечка" не бил локален, а системен проблем, валиден за много градове в страната. Те също настояваха за повече прозрачност на действията на администрацията, разследване на актове и решенията на институциите по казуса. Те алармираха за сеч и унищожение на дървесни и защитени видове в парка, липса на екологична оценка, разпродаване на терени на инвеститори с актове, противоречащи на законодателството.   Представители на собствениците изразиха несъгласие с публичното обсъждане, но бяха призовани от Зеленогорски да спазват добрия тон и да дадат принос към консенсуса. Собствениците обаче възроптаха, че години наред плащат данъци и такса смет за имотите си, върнати в "Бедечка", без да могат да ги ползват.

От общината пък обясниха, че не разполагат с между 30 и 60 милиона лева за овъзмездяване на собствениците в "Бедечка". На това те реагираха негативно, припомняйки че с около 150 хиляди лева всяка година платени от тях данъци, нямат обяснение защо общината обявява, че не разполага със средства за парка.

Главният секретар на Община Стара Загора подчерта, че подкрепят да има зелени площи, както и че органите са се произнесли, че не е нужна екологична оценка за "Бедечка", както и че този акт не е обжалван и е в сила.

За обща комисия от МОСВ, НИМХ и РИОСВ в Стара Загора се обявиха от НПО с мотива, че изсичането на дървета в парка и плановете за изместването на коритото на реката, преминаваща през "Бедечка", ще имат въздействие върху климата, което е крайно неприемливо при проблемите с чистотата на атмосферния въздух в Стара Загора. 

От МОСВ допълниха, че общината може да актуализира общинската програма за качество на въздуха с нови мерки в тази посока и подчертаха, че и обекти като "Аязмото" и "Парка на бранителите" в Стара Загора не са в списъка от 13655 защитени местности в страната, т.е. проблемът не е само в опазването на зелените площи в "Бедечка", а е комплексен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама