Търсят нов директор на „Майчин дом“, досегашният вече не иска поста

16:57, 27 май 16 25 609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерство на здравеопазването обяви конкурс за нов директор на най-голямата АГ болница у нас „Майчин дом“. Мандатът на досегашното ръководство приключи на 23 май, а директор на лечебното заведение проф. Д-р Витко Златков отказа да продължи да ръководи болницата.

В писмо до здравното министерството, публикувано на сайта на ведомството, Златков посочва, „че след 5 г. участие в управлението на едно лечебно заведение всеки ръководител трябва да си даде ясна сметка доколко може да бъде полезен на своята институция и, ако прецени, да даде възможност на по-млади професионалисти да генерират и да реализират нови, по-успешни модели за развитие на лечебното заведение".

Той управлява болницата в продължение на 7 години (в периода 2009 - 2016 г.), през които лечебното заведение не е натрупало просрочени задължения, отчита свършеното директорът в оставка. За сметка на това през последните пет години "Майчин дом" е увеличил собствения си капитал от 5 730 370 лв. на 7 190 920 лева.

В писмото си Златков посочва, че по време на мандата му в болницата са били инвестирани над 11,5 млн. лв., от които 7,7 млн. лв. са предоставени от Министерството на здравеопазването. Останалите са собствени средства, усвоени пари от еврофондовете, сътрудничества с Медицинския университет в София и външни дарения. 

Изискванията към бъдещия директор на "Майчин дом" са да е "магистър" по медицина или икономика, но с придобита научна степен и квалификация по здравен мениджмънт. Другото условие е да не е осъждан и да има поне 5 г. трудов стаж като лекар, стоматолог или икономист. 

За да се явят на конкурса, кандидатите трябва да представят писмена разработка, в която да опишат собствения си план за развитие на "Майчин дом" за тригодишен период. Всички ще минат и през събеседване на тема "Мястото и ролята на лечебното заведение в системата на здравеопазването, повишаване качеството на медицинското обслужване, приоритети за бъдещото развитие". 

Конкурсът ще се проведе не 29 юни от 10:30 часа в сградата на Министерството на здравеопазването. Контрола по изпълнението на конкурса е възложен на зам.-министъра по здравеопазването Бойко Пенков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама