Нямало вече СИК, ВИС и ТИМ, според шефа на ГДБОП

13:52, 29 май 16 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Групировки в класическия смисъл като групировките ТИМ, СИК, ВИС и т.н. не съществуват. Има групи, които са на регионално, квартално ниво, които се занимават с определен вид престъпна дейност“. Тава каза директорът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов пред БНР.

В същото време броят на престъпните групи в България се е повишил значително в последната година. "В средата на миналата година броят на тези групи, които бяхме определили, че влияят на опертивната обстановка в страната, беше около 290. В края на миналата година техният брой нарасна на 420. До края на миналата година, от тези 420 групи, сме елиминирали 54“, каза Спиридонов. Той отчете провеждането на 116 специализирани операции, от които 34 са самостоятелни и 82 съвместно с други партньорски служби.

„Някои смятат, че това е огромен брой групи, които работят на територията на страната. Тези групи, които сме определили, те не работят само на територията на страната, а и извън страната.

Тези престъпни групи не били обаче като познатите силови групировки от началото на прехода, обясни Спиридонов. Такава била и организираната престъпна група в Галиче, начело с кмета на селото Ценко Чоков, кйто арестуван преди три дни.

Според Спиридонов, тази група доста години влияела на оперативната обстановка. В последната една година имало регистрирани доста престъпления, насилствени действия срещу лица, нанасяне на телесни повреди, които са извършени от тази група. ГДБОП изпратили данните на Специализираната прокуратура и в последвалото досъдебно производство вече били използвани и специални разузнавателни средства.

„Групата беше доста конспиративна. Много голям брой лица от селото и от този регион осъществяваха логистичната подкрепа. Бяха засечени лица на различни нива в обществения живот, които осъществяваха логистика на тази група. Работата по тези лица ще продължи“.

Ивайло Спиридонов обясни, че акцията във Фонда за лечение на деца в чужбина е в резултат на работата на ГДБОП.

"Никой не ни е предоставял информация. Събрахме я по оперативен път. Докладът на Министерството на Здравеопазването го придобихме по оперативен път. Нито една институция не ни предостави дози доклад официално".

А светкавичния арест на бившия директор на Фонда Павел Александров и останалите служители Спиридонов обясни така: "Много добре знаехме къде влизаме и че вътре няма въоръжени лица. По тази причина, служителите, които бяха изпратени там, бяха с нормалното си оборудване. Бих казал, че операцията беше проведена в момент, в който, по оперативни данни, имаше възможност част от лицата, които са съпричастни с тази, организирана, престъпна дейност, да излязат в отпуск, да напуснат страната по други причини, което щеше да затрудни провеждането на процесуално-следствените действия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама