Трябва общ кандидат за президент на десните, за да няма балотаж, отсече Зеленогорски

16:05, 29 май 16 / Политика 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На президентските избори предстои класически сблъсък ляво - дясно и е добре още на първи тур да има единен кандидат на мнозинството, заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски (ДБГ) в интервю за БНТ. Очевидно е, че има преформатиране в левицата, желанието й е да се бори за спечелване на президентските избори и да обърне мача, тоест президентските избори ще са тестът за предсрочни избори у нас, добави той.

Според него има шанс ГЕРБ, реформаторите и Патриотичният фронт да излязат с общ кандидат за президент, защото това ще препотвърди управляващото мнозинство и би гарантирало, че след президентските избори този път ще продължи.

Зеленогорски не изключи като следващ вариант и обща кандидатура на партиите от ЕНП, както и самостоятелен кандидат на Реформаторския блок, но уточни, че кандидатурата е въпрос на три стъпки: първо, да се постигне съгласие за политиките на президентския мандат, след това да се уточни профилът на кандидата и накрая да се номинира човек, отговарящ на този профил.

Преговорите ще са тежки и сложни, но ще дадат успех още на първия тур, каза Зеленогорски за общ кандидат на мнозинството и каза, че е добре партньорите да не поставят под риск дясната кандидатура и да осигурят достатъчна подкрепа за победа още на първи тур, за да няма изненади, които помним от историята. На левицата ще й е по-трудно, отколкото на нас, смята Зеленогорски.

По думите му мнозинството се справя добре в секторите финанси, икономика, образование, здравеопазване, отбрана, евроатлантическа ориентация, намаляване на дефицитите в енергетиката и мандатът на този кабинет трябва да се завърши. Направиха се промените в конституцията, тръгна съдебната реформа, предстои да се приеме важна част от законите в съдебната власт, да мине антикорупционният закон, да направим по-ефективно действието на КФН, КЗК – все тежки реформи, които повече от 20 години не са направени.

Зеленогорски похвали Меглена Кунева за работата й в образованието и по антикорупционния закон, като добави, че ако законът не се приеме, РБ ще преосмисли подкрепата си за мнозинството. Това е границата, която ние няма да си позволим да преминем, посочи Зеленогорски.

За Реформаторския блок той каза, че е сложна конструкция, която обаче дава добри резултати. Имаме 4 областни кмета, а БСП няма нито един, посочи той и добави, че изпитва съмнения кой какви цели си поставя в коалицията. Ако аз искам да развивам блока, има колеги, които искат той да умре и да изградят нещо ново върху неговия труп, каза той и уточни, че не толерира това, защото бил виждал опитите за убийство на СДС, после на "Синята коалиция", сега няма да гледам пак същото спрямо блока, защото това е последният шанс за обединение на автентичното дясно у нас.

Не се отварят битки по всички фронтове, без да имаш армия да ги покриеш, коментира още той на въпрос за критиките на Радан Кънев към Реформаторския блок. Попитан за Народна партия "Свобода и достойнство" и БЗНС, Зеленогорски посочи, че не трябва да се правят внушения относно тяхната принадлежност към мнозинството, защото имат действащи министри, заместник-министри и областни управители.

Според него решението за изграждането на преграждащото съоръжение на границата и това армията да помага на МВР при охраната на границата са били много добри решения.

Общото усилие да се направи оградата даде добър резултат – сега всички са доволни, че тя е изградена. Зеленогорски определи действията на МВР, МО и премиера като адекватни и подчерта, че политиката на Турция не е враждебна спрямо ЕС и България.

За Изборния кодекс Зеленогорски каза, че промяната с 35 секции в държава, независимо дали страната е в Европейския съюз или не, е даване на шанс за държавата да контролира честността на вота и да не допуска нарушения като гласуване на един човек за 29 секунди, което на практика е невъзможно, но се случи на много места на предходните избори. Държавата трябва да защитава национални си интерес, категоричен бе той и добави, че решението дава възможност да се увеличат секциите в редица страни по света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама