По-строги правила за работа на заведенията през нощта въвеждат в Търговище

07:17, 30 май 16 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Затягат контрола върху заведенията в Търговище през летния сезон. Барове и кръчми вече ще трябва да доказват, че не вдигат шум в нощните часове и не притесняват живеещите наоколо хора.

Предложението за промени в действащата Наредба за осъществяване търговската дейност на територията на община Търговище ще бъдат гледани на сесията на местния парламент утре. Те идват след зачестилите оплаквания на граждани от шум през вечерните часове на денонощието, основно през летния период на годината, създаван от заведенията за хранене и развлечения в близост до жилищни зони.

"Предвид предстоящия летен сезон, през който туристическите обекти-заведенията за хранене и развлечения изнасят основната си дейност по обслужване на клиенти на открито и предвид заявяването на голяма част от тях за работа с удължено работно време, е необходимо да се прецизират разпоредбите, които го регламентират", се казва в докладната записка, която внася заместник-кметът Емине Якубова.

С допълнение към Наредбата се въвежда задължение на собствениците, наемателите или ползвателите на обекти, които желаят да извършват своята търговска дейност с удължено работно време, да представят към документацията протокол от акредитирана лаборатория за замерване на шума в и около обекта през нощта.

Предлага се и удължаване на срока от 6 месеца на една година, за който се изисква справка от органите на МВР, относно нарушения от търговските обекти, като по този начин периода на проверка обхваща задължително и летните месеци, когато са най-честите нарушения.

След поправките в документа заповедта за удължено работно време ще се отменя, ако има две или повече жалби от граждани за наднормени нива на

шум, ако собственикът вече и бил санкциониран за нарушения или ако полицията отправи искане.

Новите по-строги правила ще влязат в сила веднага след гласуването им от Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама