Фирма-фантом блокира търга за електронните винетки

08:06, 30 май 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фирмата “Мархинженеринг” е блокирала търга за електронните винетки и тол-системата. Това съобщи пред БНТ председателят на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Компанията е собственост по документи на Георги Божков и е със седалище ул. “Суходол” 3 в ромската махала. Преди година собственици са били Александър Пешев и дъщеря му Маргарита.

Фирмата не се занимава с изпълнението на електронни системи за управление на пътен трафик, съобщи инж. Лазаров. Тя е обжавала решението да се удължи срокът за приемане на оферти. Остава неясно защо фирмата е решила, че този акт е дискриминационен, след като ще позволи в търга да се включат повече участници.

"Подозираме, че това е жалба, която е пусната с цел да облекчи някого при подготвянето на документи или пък да отложи във времето изпълнението на тази система", каза инж. Лазаров. С пускането на ТОЛ-системата според него се засягат много интереси, най-вече на тези, които досега са пътували почти безплатно по българските пътища при преминаването на граничните пунктове от единия до другия край на България.

Анализаторите твърдят, че приходите от предстоящото въвеждане на тол таксите за тежкотоварните автмобили ще бъдат между 800 млн. лв и 1,5 млрд. лв., каза още инж. Лазаров.. Той обясни, че ше се мисли  за промяна в законодателството, за да може от тези средства да се заделя и за изграждане на нова пътна инфраструктура.

"Новата електронна винетка за леките автомобили ще важи от датата на закупуване до датата на съответния срок, в който изтича", заяви шефът на АПИ. Той обясни, че вече ще отпадне ограничението да се купува винетка в началото на годината, както и всички други проблеми свръзани с лепенето на стикери по стъклото. Лазаров каза, че закупуването й ще става онлайн, по банков път и по всеки друг леснодостъпен начин за гражданите. Той допълни, че контролът ще се осъществява със сегашните 350 стационарни камери на пътия, които ще се увеличат с още 100. Ще има и 50 мобилни екипа, чиято работа ще бъде да прави снимки на пътния трафик.

"С тези приходи ние ще правим пътища и ще ремонтираме. В момента състоянието на пътищата не се харесва на никой, а в момента то се и задълбочава", коментира Лазаров и заяви, че за тази година приходите от винетки ще бъдат около 270 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама