Австралийска медия определи Бокова като "вътрешен човек" за ООН

08:20, 30 май 16 / Свят 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Австралийското издание "Интърпретър" публикува днес материал, който анализира кандидатурите на България и Хърватия, съответно Ирина Бокова и Весна Пусич, за поста генерален секретар на ООН. Бокова е определена като "вътрешен човек" за световната организация, а хърватката като "външен", съобщава БТА.

"Интърпретър" прави сравнението между двете кандидатури във връзка с предстоящия на 7 юни втори кръг от изслушванията на претендентите за поста в ООН.

Изданието припомня основни моменти от биографията на Бокова и Пусич, като при българската номинация се спира по-подробно на времето й като генерален секретар на ЮНЕСКО и процедурата по номинирането й от страна на София.

За управлението й на ЮНЕСКО изданието посочва, че отзивите от него са нееднозначни. "Някои похвалиха енергията и ангажираността й към организацията, в която тя се съсредоточи върху половата равнопоставеност и образованието за всички, като същевременно се бореше срещу расизма, антисемитизма и екстремизма. Други разкритикуваха управленските й качества и подхода й по отношение на финансовата криза в ЮНЕСКО (когато организацията загуби 22 процента от бюджета си през 2011 г., след като САЩ спряха финансирането заради приемането на Палестина за член)", отбелязва "Интърпретър".

Изданието пише още, че Бокова е била изправена пред трудна битка при номинирането си от София и цитира мнение на коментатори, че тя е била сочена за първоначалния фаворит в надпреварата за генерален секретар на ООН поради опита й в организацията и близостта й с Москва.

В материала се отбелязва, че има фактори, които може да попречат на успеха на кандидатурата й, като единият от тях е представянето й на първото изслушване на кандидатите, а вторият - обвиненията към нея във връзка с назначение на бразилски служител на високопоставен пост в ЮНЕСКО.

По отношение на Пусич "Интърпретър" посочва, че според коментатори възгледите й може да я лишат от подкрепата на Русия, а фактът, че не знае френски - евентуално от тази на Париж. Самата тя дори е намеквала, че не вярва да получи поста, е казал наблюдател на процесите в ООН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама