Евроексперти започват проверка на българската прокуратура

08:23, 30 май 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Евроексперти от ЕК започват от днес мониторинг на българската прокуратура. Чуждите прокурори ще проверят дейността на родните разследващи и ще анализират работата на органът, който се ръководи от главния прокурор Сотир Цацаров.

Очакваше се чуждите прокурори да дойдат в началото на май, но се изчакваше да бъдат намерени подходящите кандидати. Европейските прокурори са от четири страни - Великобритания, Германия, Холандия и Испания. Те са специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция. Всичко, което установят ще бъде включено в следващия доклад за България по механизма за проверка в началото на 2017 г.

Планира се европрокурорите да проверят конкретни дела и да анализират как се работи по тях. Също така се очаква тази седмица да се срещнат с представители на българското обвинение. Предстоят и срещи с представители на Министерството на правосъдието.

Идеята за чужди прокурори да анализират дейността на българските си колеги е заложена в последния доклад на ЕК за България. Тя беше възприета малко преди доклада от премиера Борисов, а по-късно след редица срещи на министъра на правосъдието Екатерина Захариева с нейни колеги от ЕС проверката беше и официално уредена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама