ЕК отложи проверката на българската прокуратура

11:02, 30 май 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четиримата европрокурори, които трябваше днес да започнат проверка върху работата на българската прокуратура, ще пристигнат у нас след няколко седмици. Това съобщават от Министерството на правосъдието. Експертите от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи българската прокуратура.

Отлагането е поредно, след като първоначално визитата трябваше да се състои в началото на месец май. След това тя се отложи за днес, 30 юни, тъй като държавите, които трябваше да изпратят свои представителя не можеха да намерят подходящи кадри.

Причината за сегашното отлагане е "продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво". От министерството не посочват конкретна дата, на която ще се състои визитата. От bTV обаче съобщават, че това ще се случи в края на юни, позовавайки се на техни източници.

"Тъй като остават за доуточняване голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите, партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици", се казва в съобщението от правосъдното министерство.

От институцията обясняват, че задачата на експерите ще е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. 

Мисията на ЕК трябва да направи и оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Експертите също ще трябва да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама