Хипопотами джуджета гостуват на зоопарка в София

00:09, 31 май 16 / Любопитно 25 1071 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двойка хипопотами джуджета от вида Choeropsis liberiensis за първи път могат да се видят в България. Животните са временно на експозиция в зоопарка в София. Те са изпратени от италиански зоопарк и са пристигнали в столицата на 27 май, съобщиха от пресцентъра на Софийския зоопарк.

Посетителите на столичната зоологическа градина могат да ги видят в зала „Гиганти“, както и във външното ограждение с басейн, което е отдясно на входа на залата. Там живеят и индийската слоница, белият носорог и хипопотамът.

Мъжкият индивид е роден през месец март 2003 г. в Белгия. Женската, която прекарва повече време във водата, е родена през месец януари 2005 г. в Германия.

Хипопотамите джуджета са наричани още либерийски или пигмейски хипопотами. Те са в категория „Застрашен вид“ в Световната Червена книга. Срещат се в африканските тропически гори на Либерия, Сиера Леоне и Нигерия. Характерното за тях е, че са предимно горски животни и не са толкова привързани към водата като големите хипопотами. Живеят сами или на малки семейни групи. Хранят се с плодове, тревиста растителност и клонки, които намират в гората, а не с водна растителност.

Популацията на хипопотама-джудже в природата се оценява на около 3000 индивида. Основните заплахи за вида са загуба на местообитанието. В зоологически градини те се отглеждат от началото на 20-ти век и се размножават успешно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама