Отбелязват Световния ден без тютюнев дим в Търговище

07:07, 31 май 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатните замервания на  пасивни и активни пушачи за налично равнище на въглероден оксид в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта организира днес и утре Регоналната здравна инспекция в Търговище. Поводът е  Световният ден без тютюнев дим, който се отбелязва на 31 май.

Днес кампанията е от 10 до 12 часа сред ученици в I СОУ “Св. Седмочисленици“ и от 13 до 17 ч. съвместно с Общински съвет по наркотични вещества и Младежкия червен кръст  пред Драматичния театър. Утре от 10 до 12 часа инициативата продължава в Икономическата гимназия "Джон Атанасов“.

Показанията за въглеродния оксид  дават информация за количеството  на отровния газ в белите дробове, а на  карбоксихемоглобина за процента на заместения  в кръвния поток  жизненоважен кислород. Въглеродният оксид се поема чрез дишането  и достига до кръвообращението чрез газообмена в белите дробове.  Нормалните нива на концентрация в кръвта са от 0% до 3%, като при пушачите са по-високи. Постъпвайки в кръвообращението, той се свързва с хемоглобина, който е основното съединение, пренасящо кислород в човешкото тяло. Така се получава съединението карбоксихемоглобин. По този начин се възпрепятства доставката на кислород до тъканите и това води до хипоксия. Aфинитетът на хемоглобина към въглеродния оксид е около 230 пъти по-силен от този към кислорода.

Денят без тютюнев дим се организира от  Световната здравна организация (СЗО) и се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление. През настоящата година темата на кампанията е  „Стандартизираните опаковки – нека бъдем готови за тях“. Целта е насърчаване на държавите - членки да приложат стандартизирани (опростени, обикновени) опаковки  на тютюневите изделия като качествен подход за ограничаване на тютюнопушенето в глобален мащаб.

Изследвания в държави като Великобритания и Австралия върху здравното въздействие на „обикновените” или стандартизирани пакети с цигари показват, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на навика и могат да намалят броя цигари, които консумират пушачите. С въвеждането на стандартизираните опаковки в Австралия през 2012 г. (обикновени зелени опаковки с предупреждения за здравето и изображения, показващи вредните последици от тютюнопушенето), е намаляло пушенето на открити площи в кафенета, барове и ресторанти както и броят на пушачите, които оставят опаковките си на видими места върху масите.

Според  проучване премахването на марковите изображения от опаковката увеличава фокуса на предупреждение за рисковете за здравето сред нередовните пушачи и юношите, които тепърва започват да пушат. Ефектът на обикновените опаковки върху младите потенциални пушачи е най-силната страна на нововъведението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама