Благотворителност на Обществен дарителски фонд Сливен зарадва деца в неравностойно положение

07:28, 31 май 16 25 727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондация Обществен дарителски фонд Сливен приключи успешно двумесечна благотворителна кампания в подкрепа на Дома за медико-социални грижи в кв. „Ново  село” Сливен и децата, настанени в него.Началото започна края на март, когато в парк-хотел „Централ” се състоя благотворително дамско парти. Целта му бе да се съберат средства за купуването на рехабилитационни уреди за деца с двигателни проблеми от Дома. В него се отглеждат близо 40 деца на възраст до 3 години, повечето от които имат сериозни здравословни проблеми. Домът имаше нужда от специализирани уреди за работа с децата, тъй като активната рехабилитация е от първостепенно значение, за да се избегне трайна инвалидизация. Към Дома има и Дневен център за деца със специфични потребности, които също имат нужда от специални процедури.

На Благовещение 113 бизнес и обществено ангажирани дами от града на Стоте войводи уважиха благотворителното събитие, а сред официалните гости бяха заместник-кметът Пепа Чиликова, секретарят на община Сливен Валя Радева, общинските съветници Милена Чолакова, д-р Нина Борова и др. Инициативата беше подкрепена и от областния управител Татяна Петкова, която имаше свои представители на партито. На благотворителен търг бяха откупени картини, батики, аранжировки с живи цветя, талони за различни козметични процедури, торти, сладкиши и др. Проведе се и благотворителна томбола с много награди. По време на събитието бяха събрани над 4000 лв. в подкрепа на децата от Дома.

В благотворителната акция за набиране на средства за купуването на рехабилитационни уреди по-късно се включиха и много други дарители желаещи да помогнат на Фонда в кампанията му. Събрани за целта средства дадоха служители от Окръжен  съд, Административен съд, Районен съд, Окръжна прокуратура, Окръжните следствени отдели при Окръжна прокуратура и Районна прокуратура, Адвокатска колегия и много сливенски адвокати.

Близо 200 души се включиха в дарителската кампания, а общата събрана сума  бе над 7100 лв. С тях бяха купени вертикализатор котка, комплектован с триизмерни опори за ходила; проходилка  Активол и проходилка Нимбо, позиционираща седалка Ситер и количка за деца с увреждания Улисес.

На 19 май рехабилитационните уреди бяха дарени на Дома от представители на фондация „Обществен дарителски фонд” и на дарителите от различните институции. На връчването присъстваха и заместник-кметът Пепа Чиликова и секретарят на община Сливен Валя Радева.

Ангажиментът на фондация „Обществен дарителски фонд” не приключи само с дарителската кампания. На 18 май на Дома бяха дарени 9 картини, нарисувани от деца-художници, работили по проект на Фонда. Творбите са нарисувани специално за децата от Дома и бяха поставени в коридорите на Дома и на Дневния център за деца с увреждания.

Фонда се ангажира и с други инициативи за Дома. В тях се включиха доброволци – младежи от различни сливенски училища и млади майки, участвали в Дамското благотворително парти. Тъй като съоръженията в двора на заведението бяха повредени, доброволците ремонтираха покривите на беседките и ги боядисаха в ярки цветове. Боядисани бяха и люлките в двора. На 20 май върху покривите на беседките бяха изрисувани красиви цветя. От фондацията помислиха и за трите пясъчника в двора. Пясъкът в тях бе сменен, бяха поставени и специални капаци, за да се ограничи достъпът на животни до тях.

Децата от Дома изразиха своята благодарност към различните инициативи на Фонда по много интересен начин. Със специални цветни боички те оставиха цветни отпечатъци от ръчичките си върху картон, а крайният резултат бе прекрасна картина.

Председателят на Обществен дарителски фонд Сливен Дора Куршумова сподели, че е доволна от постигнатото, тъй като с общи усилия е направено нещо, с което децата от Дома са били зарадвани. „Специализираните уреди, от които Домът имаше огромна нужда, вече са там, и ще им бъдат от полза в ежедневната грижа за децата. В Дома работят много добри специалисти. Там се грижат и за други деца с увреждания от града, които се нуждаят от специализирана грижа. Щастлива съм, че с общи усилия  направихме нещо много добро за всички тях. С дарените от децата-художници картини Домът буквално грейна в цветове. А боядисаните съоръжения в двора го направиха неузнаваем. Смятаме да продължим с дарителските кампании, насочени към Дома, тъй като поркивът на сградата има спешна нужда от ремонт”.

Обществен дарителски фонд Сливен, като организация в обществена полза, има основна функция да набира средства от местни дарители /частни лица и фирми/ и да ги преразпределя като стипендии и грантове към изявени таланти, нуждаещи се граждани, както и към малки проекти на граждански организации и неформални групи на местно ниво, като по този начин създава условия за насърчаване на благотворителността и дарителството. Вече трета година Фонда организира инициативата „Дарителски кръг За по-доброто бъдеще на Сливен“ чрез която е финансирал над 25 малки проекта на неформаллни групи и организации в обществена полза. Той поддържа първата по рода си в региона интернет дарителска платформа Общността.сом . 

Дейността на Обществен дарителски фонд Сливен се осъществява с помощта на Фондация "Работилница за граждански  инициативи" по програма "Развитие на обществените фондации в България", и с  финансовата  подкрепа  на  Фондация Чарлз Стюарт Мот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама