Митов посреща в Правец външните министри от Югоизточна Европа

07:29, 31 май 16 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) се събират в Правец. Домакин на срещата е министър Даниел Митов, съобщават от Министерството на външните работи.

Участие са потвърдили външните министри на Гърция Никос Кодзиас, на Румъния Лазар Команеску, на Босна и Херцеговина Игор Църнадак, на Република Македония Никола Попоски и на Хърватия Миро Ковач, както и зам.-министрите на външните работи на Сърбия и Молдова. Сред участниците ще бъдат и Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович, представители на Европейската служба за външна дейност и други чуждестранни дипломати.

Срещата е част от заключителните мероприятия на Българското председателство на ПСЮИЕ, които ще завършат със Среща на върха на държавните и правителствени ръководители. Така България ще приключи формално третото си поред председателство на Процеса, което премина под мотото „ПСЮИЕ - 20 години ключ към регионално сътрудничество”.

В периода юли 2015 - юни 2016 г. усилията на България бяха насочени към три приоритетни сфери на сътрудничество – енергийна и транспортна свързаност, медийна свобода и свобода на изразяване, миграция и справяне с бежанския поток.

Очаква се в рамките на събитието министрите да се обединят около текста на Съвместна декларация, посветена на 20-годишнината на ПСЮИЕ, която ще бъде предложена за одобрение на държавните и правителствени ръководители.

„Тройката” на председателстващите ПСЮИЕ - министър Даниел Митов, ръководителят на делегацията на Албания зам.-министър Одета Барбулуши и министърът на външните работи на Хърватия Миро Ковач ще дадат съвместна пресконференция на 31 май от 18.30 часа в хотел РИУ „Правец”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама