Кукери откриха занаятчийската улица в Казанлък

08:35, 31 май 16 / Култура 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Символичното начало на занаятчийската търговия, част от Фестивала на розата 2016 година, даде вчера кукерската група от село Голямо Дряново.

По традиция, Улица на занаятите предоставя възможността на търговци, занаятчии и художници от Долината на розите да представят своите изделия пред хилядите гости по време на празничните дни. На вниманието на жителите и туристите в града са изложени кукли, бижута, украшения, плетива и сувенири, като основен мотив в произведенията им е красивата маслодайна роза. На Улицата на занаятите 2016 са разположени и щандовете на производители и търговци на продукти на основата на розово масло и други етерични култури. Посетителите могат да наблюдават голяма част от изработката на предлаганите стоки и сувенири.

До момента са заявили участие 180 занаятчии. Сред представените майсторски свидетелства най-голям брой са тези за изработка на накити, следват изобразителното изкуство, художествена обработка на дърво и художествена керамика. Могат да бъдат видяни текстилни изделия, гравюри върху стъкло, играчки и макрамета.

Регионът е известен исторически с близо 17 занаята, добре развити в миналото като гайтанджийство, кожухарство, ножарство, железарство, медникарство, сапунджийство.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама