Оставката на градския прокурор е кризисен PR, според Христо Иванов

09:09, 31 май 16 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Организира се кризисен PR. Огромната част от важните (и, съответно провалени) дела са концентрирани в Софийска градска прокуратура, значи - махаме Динев (който сами наложихме) и обявяваме ново начало на чисто. Такова е мнението на бившия правосъден министър Христо Иванов за оставката на градския прокурор на София Христо Динев, което той публикува във Фейсбук.

Според Иванов срещата на главния прокурор Цацаров, министъра на правосъдието Екатерина Захариева и вътрешния министър Румяна Бъчварова със зам.-председателя на ЕК отпреди десетина дни е била опит за "финтиране и изпразване от съдържание" на ревизията, която евроексперти трябваше да направят на българската прокуратурата.

В понеделник, европрокурори трябваше да започнат проверка на работата на родното обвинение, но Министерството на правосъдието обясни, че тя се отлага за неопределен срок. В същия ден Христо Динев подаде оставка, като официалното обяснение е "лични причини"

Иванов обаче предполага, че с отлагането на проверката ЕК дава сигнал, че "няма да й се извиват ръцете".

Публикуваме мнението на Христо Иванов без редакторска намеса:

Както се казва в "Ревизор" "чем больше ломки, тем больше означает деятельность градоправителя." Нашите Держиморды се готвят за евро-ревизорите в прокуратурата. Първо - вояж до Брюксел за среща с большой начальник Тимерманс, за да му се обяснят нещата изтънко и в "интелигентен разговор". Второ - опит за финтиране и изпразване на ревизията от съдържание, който днес доведе до отлагането й, ако не и до блокирането й. 

Очевидно е, че нашите хора в последния момент са отправили искания, които поставят под въпрос цялата проверка (официалното съобщение говори за въпроси по методологията, а това е същината на цялото упражнение). И сега - похарчване на този бушон. 

Явно, след като са си дали сметка, че ревизията ще е достатъчно сериозна и няма да може да се размие, както и че измененията в ЗСВ в частта за прокуратурата няма да могат да бъдат представени за адекватна реформа, резултати от борбата с корупцията по високите нива не само няма, но и някои от последните акции се разпаднаха преди да могат да бъдат обявени за успех (а устния юлски доклад наближава), сега се организира кризисен PR. Огромната част от важните (и, съответно провалени) дела са концентрирани в Софийска градска прокуратура, значи - махаме Динев (който сами наложихме) и обявяваме ново начало на чисто. Още повече, че с този състав на прокурорската колегия, в който цари такова съгласие с Цацаров, че вече сигурно има усещането, че си говори сам, могат да наложат когото поискат на негово място. 

Отлагането на мисията от днес, обаче, следва да се разбира и като сигнал от ЕК, че няма да позволи да й извиват ръцете и ако има опити за повдигане на "въпроси по методологията" в последния момент, просто ще остави нашите хора, да дочакат януарския доклад без да е изпълнена препоръката за проверка на прокуратурата. Защото сроковете текат за Держимордите в София. Както се казва - за пореден път ще изпреварим Румънците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама