Исперих посрещна участниците в 31-я поход "По пътя на четата на Таньо войвода"

11:50, 31 май 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Исперих посрещна участниците в похода „По пътя на четата на Таньо войвода“. Ученици, младежи туристи, потомци на войводата и четниците, включили се в 31-вото издание на събитието, отдадоха почит пред паметната плоча на основателя на похода Борис Илиев в родното му село Свещари.

Събитието се организира от културно-просветното дружество "Родно Лудогорие",

със съдействието на Министерството на образованието, на музеите и на общините по маршрута на похода Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.

Мероприятието е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. Идеята е да се популяризират светли примери от нашата история.

За легендарния отряд от 200 души на Христо Ботев знае всеки българин. За Таньо войвода и четата му от 28 души, знаеха само някои от историците, а тя е преминала на 17 май 1876 г. едновременно с Ботевата чета и има значение и съдба, сходни с нейните. Шест часа преди Козлодуйския десант един каяк с 28 души акостира при с. Пожарево  - Тутраканско. Точният път е установен под ръководството на Борис Илиев. Той минава покрай 30 селища в Лудогорието и Поломието. Макар и обезверени, те не се връщат, а продължават напред, давайки няколко сражения на преследвачите си и урок по героизъм.

Сред официалните лица, присъствали на посрещането на участниците в похода бе и зам. областният управител Виолета Тодорова, съобщиха от областната управа. В словото си към присъстващите тя изказа своето възхищение и благодарност към всички участници в похода, тръгнали по стъпките на Таньо Войвода и на организаторите за това, че вече 31 години разпръскват семената на родолюбието.

„Защото събитията, част от нашата история, трябва да се помнят, да се тачат и да бъдат предавани на идните поколения. Нека делата и безусловната отдаденост на тези изключителни личности, тяхната самоотверженост, героизъм и борбеност служат за пример за всички нас. Защото, както е казал основоположникът на похода Борис Илиев: „Където минеш сей, все някой ще пожъне”, каза още тя.

Заместник областният управител пожела на участниците в похода много здраве и силен дух.

Присъстващите на мероприятието в с. Свещари с интерес изгледаха пиесата „Кумецът на Св. Рангел”, поставена от театър „Борис Илиев”, гр. Тутракан, с режисьор Ценка Бойчева, след което участниците в похода се отправиха към паметника на Хан Аспарух в Исперих, където се проведе преглед на маршовата и патриотична песен.

В мероприятието в Исперих с вълнуващ концерт се включи и музикантът Теодосий Спасов, и неговата група. Целият концерт бе поклон пред загиналите герои и напомняне за непреходните ценности на българския дух.

Днес участниците в похода "По пътя на четата на Таньо войвода" ще пристигнат в Разград.

От 17 часа младите патриоти ще поднесат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в градския парк, след което колоната ще бъде посрещната на пл. "Възраждане", където ще се проведе преглед на маршовата и патриотична песен. По-късно походниците ще имат среща с ръководството и футболисти на Лудогорец. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама