Надежда Савченко официално е депутат в украинския парламент

12:35, 31 май 16 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Украинският пилот Надежда Савченко, която беше освободена миналата седмица сед две години в руски арест, положи клетва като депутат в украинския парламент, съобщават световните медии.

Младата жена беше избрана за депутат още през 2014 година, докато беше в Русия.

Днес в Киев тя каза, че приоритет за нея ще бъде борба за освобождаването на други задържани в Русия украинци, които са разглеждани от Украйна като политически затворници.

Миналата седмица Савченко се върна в Украйна като герой, след като тя беше осъдена на повече от 20 години затвор и впоследствие помилвана с укас на руския президент Владимир Путин като част от споразумение с Киев. Украйна пък освободи двама руски войници Евгений Ерофеев и Александър Александров, които изтърпяваха 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната.

В медиите в страната се появи информация, че Савченко ще бъде номинирана за президент на Украйна.

Украинката бе пленена от проруските сепаратисти в Източна Украйна и предадена на Русия, където тя бе осъдена на 22 години затвор за предполагаемата й роля в убийството на двама руски журналисти. Тя се превърна в родината си в символ на съпротивата срещу Русия и бе избрана задочно за депутат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама