ОЛАФ: България, Румъния и Унгария са водещи по злоупотреби с фондове

12:46, 31 май 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водещите държави по злоупотреби и измами с европейските фондове са Румъния, България и Унгария, е записано в годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ) излязъл днес. Средства на Европейския съюз за общо 888 милиона евро са били раздадени през миналата година в схеми за предполагаеми измами. Резултатът година по-рано бе 901 милиона евро, но въпреки лекото намаляване на сумата, тя остава около 0.6% от целия бюджет на ЕС от 141 млрд. евро. Измамите са съсредоточени предимно при земеделските субсидии и подпомагането на бедните райони.

В доклада като пример за почти 1400 проверени случая изрично се посочва този с плащане на 1.3 милиона евро за предприятие за замразени зеленчуци в България. Имената на компанията и заподозрените лица не се посочват, но е известно, че средствата са от фонда за развитие на селските райони.

Първоначалната информация не е дошла от България, а от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към Европейската комисия. Там се усъмнили, че има манипулиране на поръчката за оборудване, и последвалият анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става дума за измамно раздуване на цените и злоупотреба с евросредства.

След проверки на място в сътрудничество с български следователи е било потвърдено, че целият проект изобщо не е отговарял на условията за финансиране от еврофондовете. Собственик на предприятието се оказала италианска компания, управлявана от италианец, който е собственик и управител на фирмата, спечелила поръчката за доставка на оборудване. Това означава, че имаме случай на подставена компания, действала само като посредник и доставила машините при силно завишени цени.

След препоръките от ОЛАФ в Италия и България са в ход наказателни разследвания, се посочва в доклада.

Джовани Кеслер, генерален секретар на ОЛАФ, посочва, че не смята, че в ЕС има масова корупция. Но според него рязкото увеличаване на броя на засечените измами след 2013 г. показвало, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват подобни съмнения.

Що се отнася до възстановените по съдебен път средства, през 2015 година те са били 187 милиона евро, което е понижение от 10% спрямо 2014 година.

Кеслер подкрепя създаването на европейска прокуратура, която би дала и допълнителни правомощия на агенцията му да разследва. Правителствата на 28-те държави, обаче, са против.

През 2015 година агенцията е приключила 304 разследвания, което е рекорден брой, се казва в съобщението. Започнати са нови 219 проверки, като за средно 2 месеца служителите успяват да преценят кои от над 1440 докладвани случая заслужават сериозно внимание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама