От септември – само лицензирани екскурзоводи в туристическия бранш

13:08, 31 май 16 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От месец септември в туристическия бранш ще могат да работят само лицензирани екскурзоводи, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си в Шумен.

Изискването всеки екскурзовод да бъде сертифициран, за да може да упражнява професията, идва след приета през февруари от Министерски съвет Наредба за квалификацията на екскурзоводите.

"Ние дадохме шестмесечен отлагателен срок, който изтича през август. Съгласно Наредбата, която за първи път се приема, всеки един човек, който иска да изпълнява професията екскурзовод, трябва да бъде сертифициран от Министерството на туризма и трябва да има специален отличителен знак, който ни сме одобрили. По този начин всеки един турист ще може да бъде спокоен, че човекът, който се нарича екскурзовод, е такъв съгласно всички регламенти и съответно ще получи нужното качество и няма да бъде мамен", обясни Ангелкова.

В момента тече процедура по сертифициране, като досега са подадени 800 заявления от екскурзоводи.

"Тези, които имат определен опит до момента, който сме фиксирали в наредбата, могат да бъдат сертифицирани, представяйки доказателство за този опит и образователен ценз, трудов стажа и т.н, и на тази база ние ги проверяваме дали отговарят на наредбата и съответно ще издаваме необходимите сертификати", коментира министърът на туризма.

Ангелкова уточни, че процесът по сертификация за нови екскурзоводи е целогодишен и всеки, който иска да упражнява тази професия, е длъжен да се преведе в съответствие с Наредбата.

Всички лицензирани екскурзоводи ще се регистрират в онлайн регистър за екскурзоводите. Той ще бъде достъпен публично и всеки един потребител ще може да провери дали човекът, който го обслужва и се представя за екскурзовод, в действителност е такъв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама