Горнобанци вече имат жп подлез за близо 2 млн. лева (снимки)

13:34, 31 май 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Горнобанци вече официално преминават безопасно и сигурно през пешеходния подлез в междугарието Захарна фабрика – Горна баня по 5-та жп линия София - Кулата. Изграждането му струваше на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) 1 807 000 млн. лева.



„Направихме всичко възможно съоръжението да се ползва и д ае удобно за живеещите в района“, каза зам.-кмета по транспорт в София Дончо Барбалов по време на официалното откриване на подлеза, предаде репортер на София Topnovini.bg.



Той подчерта важността на подлеза за местните граждани, които чрез него стигат до спирките на градския транспорт. Жителите на „Горна баня“ настояваха за изграждането на подлез в района от години.



Барбалов припомни, че Столичната община е отделила 3 млн. лева за ремонт на подлези из целия град.



Подлезът в „Горна баня“ е със стоманенобетонна, рамкова конструкция. Достъпът до нея се осигурява чрез две стълбища, две рампи и асансьори за хора с намалена подвижност, майки с колички и велосипедисти. Осветлението в подлеза се включва автоматично в 19:00 часа.



На мястото има денонощна жива охрана и постоянно видеонаблюдение. Тротоарите, водещи към подлеза, са с отопление, за да няма замръзване през зимата.



„Надяваме се нашите съграждани да го ползват правилно, а не да пресичат през железопътната линия“, каза генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев. Той припомни за трагичните инциденти с прегазени или ударени преминаващи хора през жп линиите.



На откриването на подлеза присъстваше и майката на момчето, което последно загина, преминавайки нерегламентирано жп линията. „Моето дете някъде горе на небето сега е гордо и щастливо, че няма да има други жертви като него“, каза Антоанета Цветанова и благодари на всички институции за изграждането на съоръжението.



Шефът на НКЖИ коментира и концесията на летище „София“, която ще подпомогне оздравяването на БДЖ. По неговите думи, ако тези пари влезнат в бюджета и са на разпореждане на транспортното министерство, 80-85 млн. лева от тях могат да бъдат преотредени на НКЖИ за модернизация на пътни отсечки.



Бараблов пък коментира решението за поскъпването на билета за градския транспорт от 1 лев на 1,60 лева. По неговите думи то е „за добро на всички, живеещи в града“. Зам.-кметът отбеляза, че субсидията за градския транспорт е 95 млн. лева, като така на всеки пълнолетен, който живее в София, се падат по 100 лева.



„Не бихме искали всеки от нас да дава още пари към тези 100 лева, които вече даваме“, каза той и обясни, че чрез по-високата цена на билета системата ще стане по-устойчива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама