Франция парализирана от транспортна стачка за седмица

13:36, 31 май 16 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестите срещу реформата на трудовото законодателство продължава със стачка на работещите в железопътния и въздушния транспорт, съобщават френските медии.

Миналата седмица осемте петролни рафинерии в страната спряха работа, а Франция се оказа през бензинова криза, а управлявщите използваха част от резервите на страната.

Очаква се трафикът в цялата страна да бъде парализиран за цяла седмица. Протестът на железничарите ще започне довечера, а утре се очакват значителни нарушения в жп трафика в цялата страна. От четвъртък стачката ще обхване метрото - транспортната компания RATP заплашва с безсрочен протест. В петък към протестната вълна ще се присъединят авиодиспечери и пилоти от националния авиопревозвач „Ер Франс".

Въпреки подновения разговор на премиера Манюел Валс с лидера на основната синдикална организация Филип Мартинез правителството изглежда безсилно да овладее ситуацията до началото на европейското първенство по футбол на 10-и юни. Синдикатите не се предават в натиска за промени, а някои и за оттеглянето на реформата на кодекса на труда. Те атакуват главно гръбнака на текста - член 2, относно организирането на работното време.

"Стачките ще продължат, докато правителството отказва да се вслуша в нас и докато не оттегли проекта за трудов закон, както и докато не представят полезни проекти за нашите френски компании и за работниците", обясни позицията на профсъюзите синдикалистът Себастиан Вараньол.

Философията и принципите в чл. 2 от реформата ще бъдат запазени, настоя в интервю за в. "Сюд Уест" френският президент Франсоа Оланд. Държавният глава категорично отказа да оттегли проектозакона за спорната трудова реформа и добави, че няма да върне назад реформите. "Бих предпочел законът да бъде приет, без да се стигне до това", но нямам намерение да се отказвам от текста" отговори Оланд на въпрос дали ще прокара реформата с президентски указ.

Междувременно в съседна Белгия също се готвят стачни действия. Служителите в обществения сектор в Белгия, ще спрат работа, засягайки влакове и автобуси, както и училищата, затворите и пощенските услуги в цялата страна, съобщава АП.

От белгийската железопътна компания обявиха, че вътрешните услуги във френскоговорящата част на страната са спрени. В северната част на страната около 40% от влаковете се движат.

Профсъюзи са запланували голяма демонстрация в Брюксел за по-късно днес. Протестните демонстрации са срещу строги мерки за икономии, одобрени от белгийското правителство, включително увеличаване навъзрастовата граница за пенсиониране.

От Eurostar съобщиха, че всички влакове се движат между Лондон и Брюксел. Обаче няколко международни влака Париж-Брюксел са спрени. Днес няма да се обслужват линиите до Германия и белгийския град Лиеж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама