БСП разкритикува докладната за забраната на бурките в Бургас

15:05, 31 май 16 / Политика 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници от БСП са против докладната записка за забраната на бурките в Бургас в този вид, в който е внесена от Георги Дракалиев от ВМРО за гласуване в местния парламент. Председателят на местната организация на партията Николай Тишев възрази по няколко компонента от документа.

„В този вид докладната няма как да е подкрепим. Изрично заявявам – ние смятаме, че трябва да има рестрикции за подобно облекло, защото то не е традиционно за българските мюсюлмани. Но според нас това трябва да бъде направено като законодателство на национално ниво. Това се прави и до десетина дена ще влезе в пленарната зала. Няма как ние в Бургас и във всички общини на България да приемем различни норми, при които туристите няма как да се запознаят с местното законодателство. Така например, ако във Варна не приемат такава забрана, а ние прием, тогава какво правим?“, коментира Тишев.

Според него от докладната не става ясно точно как ще се упражнява контролът за тези облекла.

„Какво става, ако общинската охрана спре човек с бурка, как ще му я вдигне, ако носителят каже, че например отдолу е гол, не може да го арестуват, защото те нямат такива функции. А от своя страна националната полиция не може да се намеси, защото това не е национално законодателство, а местно. Единствено може да се наложи глоба. И ако тя бъде платена, жената си продължава в същия вид. Това не е контрол“, заяви Николай Тишев.

От БСП са намерили и няколко според тях „абсурди“ в допълнението към докладната записка на Дракалиев. А в основния документ е посочено, че забраната за бурките важи за официалните институции, местата за отдих, спорт, култура и комуникации. В списъка обаче не са посочени улиците.

„Какво правим, ако някой с бурка ето тука на „Фердинадова“ излезе?!“, чуди се лидерът на бургаското БСП.

Социалистите са категорични, че в този вид те няма да подкрепят предложението на Дракалиев, макар че по принцип са против употребата на този вид облекло.

Докладната ще бъде разгледана на утрешната сесия на Общинския съвет в Бургас и се очаква да предизвика много дебати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама