Даниел Митов: Съдебната реформа не е заради ЕК, а заради гражданите

15:59, 31 май 16 / Политика 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не правим съдебна реформа заради ЕК, а защото българските граждани го искат. Това коментира външния министър Даниел Митов в отговор на журналистически въпрос при съвместно изявление с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович, съобщава bTV. Той допълни, че за да има икономически просперитет трябва да има незавсисима и ефективна съдебна система.

Министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) са в Правец, а домакин на срещата е министър Даниел Митов

Митов акцентира, че България е извървяла дълъг път и продължава да подобрява своите система и да реформира институциите. "Не мога да твърдя, че не са ни нужни още стъпки за промяна в нашата съдебна система", каза още той като напомни, че това е в програмата на правителството.

По темата за регионалното сътрудничество Митов каза, че е важно ЕС да контролира външните си граници и че в това отношение трябва да се хвърлят всички възможни усилия за контрол и мениджмънт върху тях. Той изрази мнение, че срещу трафикантите на хора и техните мрежи е необходима жестока и безкомпромисна борба. Също така наблегна, че трябва да се разгледат и политиките за репатриране.

Сега се провежда годишната среща на Борда на Съвета за регионално сътрудничество и срещата на министрите на външните работи на страните-участнички в ПСЮИЕ.

ПСЮИЕ е автентична инициатива, родена в България, коментира Даниел Митов и припомни, че някои от основните приоритети са транспортната и енергийна свързаност на държавите от региона.

 "Тази свързаност добавя стойност не само към икономическите възможности на региона, но и добавя стойност за постигане на една от основните цели на процеса - повече и по-задълбочена интеграция на държавите от Югоизточна Европа в рамките на ЕС", отбеляза министърът. Той допълни, че България стои зад всички държави, които искат да бъдат част от ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама