Турция обяви движението „Гюлен“ за терористична организация

16:07, 31 май 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството на Турция официално обяви за терористична организация движението на живеещия от години в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщава световните агенции.

По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган се закани да преследва членовете на движението, подозирайки Гюлен в заговор срещу правителството. Президентът обвини движението, че се опитва да "разкъса нацията и разедини религиозната общност в страната", но заяви, че турското правителство "никога няма да му позволи това."

Турският лидер каза на мероприятие в крайбрежния град Измир, че кабинетът е одобрил решение за определяне на последователите на Гюлен за част от „терористичната групировка на Гюленистите”. Стигнахме до решението, че движението на Гюлен трябва да бъде разглеждано като незаконна терористична организация", заяви Ердоган в петък.

"Изпратихме нашето решение на правителството и сега чакаме решението на кабинета. Ние ще го регистрираме (движението на Гюлен) като терористична организация. То ще бъде поставено в същата категория като "Демократическия съюз" (PYD) и Кюрдската работническа партия (ПКК)", каза още турският президент.

Ердоган отдавна определя Гюлен като терорист. Турският президент се опитва да прекъсне влиянието на духовника, който има мрежа от училища и компании в Турция и чужбина.

Кампанията срещу Гюлен започна в началото на годината, когато турското правителство влезе в опозиционните медии „Заман“ и „Джихан“, собственост на проповедника.

Фетхуллах Гюлен е турски проповедник, ислямовед и водач на движението „Гюлен“. То се състои от доброволни организации, които са свързани под ръководството на Гюлен. Неговите критици го обвиняват в подкопаване на светския характер на Република Турция. От друга страна пък е интересно, че от радикални кръгове в Турция е обявен за неверник, особено след срещите му с Папа Йоан-Павел II и вселенския патриарх Вартоломей. Гюлен не одобрява комбинацията между исляма и тероризма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама