Започват да търсят варианти за отваряне на пещера “Бисерна” в Шумен за туристи

16:19, 31 май 16 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на туризма Николина Ангелкова пое ангажимент да разговаря с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, за да се намерят варианти, в които пещера “Бисерна” да бъде отворена за туристи и да се опазят прилепите, които живеят в нея.

Точно заради прилепите, които според еколози са стресирани заради дейностите по обновяването на пещерата, тя не е отворена за туристи. Пещерата бе обновена по проект, реализира от ПП “Шуменско плато”, но стои затворена заради опасенията, че прилепите може да пострадат.

Министър Ангелкова днес направи туристическа обиколка на няколко културно-исторически обекти в Шумен. Тя бе придружавана от кмета Любомир Христов и посети паметник “Създатели на българската държава”, обсерваторията на Шуменското плато, Шуменската крепост и пещера “Бисерна”.



Министърът на туризма бе изключително впечатлена от видяното.

Пещера “Бисерна” ме впечатли много и ще разговарям с министър Василева,  защото според мен има варианти да се опазват прилепите и да се допускат туристи в пещерата. Пещерата е много красива и е страхотно социализирана. Тя може би е една от най-лесните пещери за преход в България и с добър достъп. Смятам, че тя е неразделна част от туристическия продукт на Шумен и човек трябва да я види. Защото само тогава си даваме сметка какви богатства имаме, особено на територията на Шуменското плато”, каза след като направи обиколка на пещерата министър Ангелкова.



Министърът на туризма бе впечатлена и от паметник “Създатели на българската държава”.



“За първи път съм на Паметника и съжалявам, че не съм го посетила по-рано, сподели министър Ангелкова след като разгледа комплекса.

“Паметникът е пример за нещата, които трябва да се показват не само на чужденците, но и на българите”, допълни Ангелкова.

“Това което виждам, за съжаление е, че има много работа по поддръжката му. Ще съдействам с каквото мога, за да му се обърне по-голяма внимание. Това, което видях има уникална стойност и трябва да инвестираме в тези обекти. С тях можем да рекламираме туризма и то наистина със стойностни културно-исторически обекти”, каза още Ангелкова.

Николина Ангелкова обясни, че Паметникът е включен във всички кампании, които провежда министерството на туризма.

“Монументът е сред обектите в първата брошура, която издаваме за туристическия маршрут “Столиците и градовете на българските царе и патриарси”, включен е в интерактивна карата, в онлайн регистъра на туристическите обекти. Паметникът присъства във всички рекламни кампании, които провеждаме”, обясни министърът.



Ангелкова допълни, че е впечатлена и от изградената модерна обсерватория, която също може да привлече туристи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама