Китайският парламент завърши последната си сесия

07:28, 15 мар 17 / Свят 25 167 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делегатите приеха план за социално-икономическо развитие за 2017 година, проектите на бюджетите на централните и местни власти за текущата финансова година.

В навечерието на финала на работата си сесията прие закона „Основни положения на гражданското право”. За него гласуваха 2782 от 2838 присъстващи законодатели. В документа са заложени ключовите принципи на бъдещия граждански кодекс на КНР, правата и свободите на гражданите, както и „най-важните социалистически ценности” на китайското общество.

Подготовката на този нормативен акт започна още през март 2015 година, а до днешната сесия той премина три парламентарни четения, но така и не бе приет, което е рядък прецедент в законотворческата практика на страната. Пълноценен граждански кодекс трябва да се появи в Китай към 2020 година.

Парламентаристите утвърдиха, че председателят (както се нарича китайският държавен глава ), генералният секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) Си Цзинпин е „ядрото” на китайското ръководство.

Самият термин не е нов за Китай. Си Цзинпин бе наречен за първи път „ядро” на китайското ръководство на пленум на ЦК на ККП през октомври 2016 година. Тази формулировка има особено значение преди насрочения за втората половина на годината XIX конгрес на Китайската комунистическа партия, пише ТАСС.

Пред журналисти Си Цзинпин заяви, че страната му иска да запази активните търговски взаимоотношения със САЩ и не се стреми към конфронтация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама