Избирателните секции в Холандия отвориха врати

08:54, 15 мар 17 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 Избирателните секции бяха открити, с което се даде начало на вота, определян от анализатори като „първи тест“ за европейските популисти.

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата Геерт Вилдерс се смята за основен конкурент на премиера Марк Рюте, който ще трябва да защити поста си. Представянето на Вилдерс ще е и първият показател за това какво може да се очаква от популистите в Европа тази година, в която предстоят още президентски избори във Франция и парламентарен вот в Германия.

Гласуването в холандските парламентарни избори започна. Избирателните секции бяха открити, с което се даде начало на вота, определян от анализатори като „първи тест“ за европейските популисти.

Секциите ще бъдат отворени от 7:30 ч. местно време (8:30 българско време) до 21:00 местно време (22:00 българско време), след което ще започне броенето на гласовете. Очаква се първите предварителни резултати да станат известни малко след полунощ на 16 март.

По данни на платформата „Пейлингвайзер“, която обединява резултатите от шест социологически допитвания, няма категоричен фаворит на вота. Повечето проучвания се оглавяват от Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте, която може да разчита на около 26 от 150-те депутати в парламента. Това значително по-малко от резултатите на последните избори през 2012 г., когато партията спечели 41 места. Втори се очаква да завърши Партия на свободата на Геерт Вилдерс. Тя може да получи 22 места.

Заради липсата на ясен фаворит и очакваното влизане в парламента на множество други по-малки партии се очаква процесът по формиране на коалиция да бъде труден и да отнеме повече време. Лидерите на всички по-големи партии в страната вече обявиха, че при никакви условия няма да си сътрудничат с Вилдерс, известен със своите крайнодесни и антиимигрантски виждания.

Въпреки това той се смята за основен конкурент на премиера Рюте, който ще трябва да защити поста си. Представянето на Вилдерс ще е и първият показател за това какво може да се очаква от популистите в Европа тази година, в която предстоят още президентски избори във Франция и парламентарен вот в Германия.

Гласуването започна на фона на продължаващия дипломатически скандал между Хага и Анкара във връзка със забраната на турски министри да се срещат с турската общност в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама