Емил Христов: Научен съм да правя анализ на обстановката

10:56, 15 мар 17 / Политика 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Офицер съм, научен съм да правя първо анализ на обстановката, а това предполага да изуча в детайли опонентите. Говорейки за управление и избори разгледах много внимателно програмите на партиите, които искат доверието ни на 26 март. Това каза в Павел баня Емил Христов, водач на листата на ГЕРБ за Старозагорски избирателен район.

Той сподели, че следи основните насоки дадени от Българската академия на науките за развитието на България и ги намира в програмата за управление на ГЕРБ. „Това означава само едно – хората на науката и ние, виждаме нещата по един и същ начин. Това говори за здрав разум и искане на реална промяна на обстановката не само в политиката, но и в живота на хората“, уточни водачът на листата.

„Основен приоритет не случайно е образованието“, подчерта Христов. „Искаме стандартите, които приеха от министерството да бъдат преразгледани“. От думите му стана ясно, че досегашната система „парите следват ученика“ е порочна. Учители в залата потвърдиха думите му, че това води до неграмотност, защото средства се дават на бройка ученици, а не на показани от тях знания. Като друг важен фактор в образователната система, Христов посочи дисциплината. „Важно е да включим и родителите в този процес. Така ще имаме функциониращо общество“, допълни той. По време на срещата се обсъди и качеството на висшето образование в страната и производството на високо образовани кадри, но без перспектива за реализация. „Съществуват специалности, които не са интересни на бизнеса, нямат реализация студентите, които ги изучават“, подчерта Емил Христов. Той акцентира върху една от възможните мерки за справяне с проблема – специалностите в университетите да бъдат съобразени с нуждите на промишлеността, за да има максимална реализация за студентите. „Бизнесът и държавата трябва да поддържат комуникация с учебните заведения и да работят в синхрон“, подчерта той.

„Здравеопазването бе поле за опити на много политици. Всички искаха да променят нещо, но това не доведе до подобрение за гражданите. Оказа се, че за по-малко от 10 млн. лева, могат да се вземат реални мерки за подобряване на здравната система у нас. Искаме интегрирана информационна система, която да свърже Министерството на здравеопазването, Националната осигурителен институт, здравната каса и болниците – да бъде направена индивидуална електронна здравна карта“, уточни Христов. Той допълни, че това са нещата, които биха облекчили комуникацията между различните институции, което ще доведе и до засилен контрол на всички плащания. Христов подчерта, че е важно да се даде и по-лесен достъп на всеки един пациент до адекватно лечение.

Засегната в детайли бе и мярката за повишаване на сигурността на гражданите – създаването на общинска полиция, която е подчинена на кмета на общината. За нея говори експертът в сектора и кандидат-депутат Маноил Манев.

По националните и местните приоритети говориха с жителите и гостите на община Павел баня и кандидатите за народни представители Борис Кърчев и Петя Чакърова.

В дискутирането на проблемите в региона, както и предложенията за подобряване на жизнената среда в района се включи и общинският ръководител на партийната структура в Павел баня Христо Чаушев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама