Осъдиха военен прокурор от София

12:12, 15 мар 17 25 599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военен прокурор получи 10 месеца условна присъда за набедяване на свои колеги, съобщиха от държавното обвинение. Вчера Софийският апелативен съд (САС) призна за виновен военния прокурор Илиан Георгиев от Военноокръжна прокуратура (ВОП)-София за набедяване в извършване на престъпления на своите колеги Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев – прокурори във Военноапелативна прокуратура и Малена Филипова – прокурор във Върховна касационна прокуратура. Осъденият военен прокурор е обвинил колегите си, че са з колегите си, въпреки че е знаел, че те са невинни. 

Става въпрос за случай от 2010 година, когато Илиан Георгиев е осъден за това, че в искане за отвод и жалби до главния прокурор е набедил Малена Филипова и Веселин Стоев в извършване на престъпление против правосъдието - лично укривателство.

Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев, подсъдимият Георгиев набедил също в престъплението лично укривателство. Той заявил, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство срещу Николай Свинаров - тогава министър на отбраната и други длъжностни лица от Министерство на отбраната, като прикрили одитен доклад от Дирекция "Управление на доставките" в Министерство на отбраната. 

Той твърдял, че Филипова и Стоев са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване и срещу друго лице, като са укрили съобщения от използвани специални разузнавателни средства, в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства. Това е доказано като невярно.

На Илиан Георгиев е наложено наказание 10 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години. Наложено му е и наказание обществено порицание. 

Той е бил признат за виновен и от от Военен съд – Пловдив, който е заседавал като съд от първа инстанция. 

Поради подаден самоотвод от всички съдии от Военно – апелативния съд и невъзможността да бъде сформиран състав, в рамките на този съд да разгледа делото като въззивна инстанция, с решение на ВКС съдебното производство е възложено на Софийския апелативен съд.

С новата присъда, САС е признал Георгиев за виновен по още едно деяние за набедяване, наред с останалите, по които е бил осъден на първа инстанция, с което частично е уважил подадения протест на ВОП – Сливен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама