Туитър потвърди за хакерски взлом след протурски атаки

12:40, 15 мар 17 / Свят 25 208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Уведомени сме, че има проблем, засегнал много акаунти тази сутрин”, каза говорител на Туитър, съобщиха от АФП. Той добави, че източникът на атаката е проследен до трета страна, чиито права са били отнети.

Сред потърпевшите профили в социалната мрежа са тези на френското икономическо министерство, на службата на Би Би Си за Северна Америка, на германския футболен клуб Борусия (Дортмунд), на тенис легендата Борис Бекер, както и на неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“.

“Нацистка Германия, Нацистка Холандия. Това е малък османски шамар за вас. Ще се видим на 16 април. Какво съм написал? Научете турски“, се казва в публикуваното от профилите съобщение. Текстът съдържа свастики и е придружен от видео с части от реч на турския президент Реджеп Ердоган.

Атаката идва на фона на продължаващия конфликт между правителството в Анкара и други европейски държави, сред които Германия и Холандия, които отказаха да разрешат на турски министри да проведат срещи с турски избиратели. В отговор президентът Ердоган обвини както Берлин, така и Хага, че действат като нацисти. С датата 16 април хакерите имат предвид деня, за който е насрочен референдумът за изменения в турската конституция, които предвиждат преминаването към президентска форма на управление в страната.

От френското икономическо министерство и Би Би Си Северна Америка потвърдиха за инцидента, съобщавайки, че вече са върнали контрола върху профилите си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама