Янев: Всички ангажименти за изборите се изпълняват както е планирано

12:59, 15 мар 17 25 152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички ангажименти за изборите се изпълняват както е планирано от съвместните усилия на МС, ЦИК и органите на местната власт. Това заяви Стефан Янев, служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната, предаде  БГНЕС.

„Премиерът се е ангажирал лично и прави проверка на подготовката на изборите. Направена е такава проверка в Русе. Предстоят срещи в област Благоевград и Велико Търново”, обясни Стефан Янев.

„На всички сигнали за опити за търговия с гласове се обръща внимание и се работи. Превенцията е основната тема, която занимава координационния механизъм. Органите и екипите на МВР, прокуратурата и ДАНС работят съвместно и реагират на всякакви сигнали”, каза Янев и заяви, че не би желал да коментира детайли по темата, за да може органите на реда да си вършат спокойно работата.

Той посочи, че заявленията за гласуване в чужбина са в сериозен процент повече, отколкото са били за президентските избори. „Според ИК гласуването в чужбина се осъществява и без предварително подадена декларация, което значи, че е възможно активността на вота да е по-голяма и да има известно напрежение за необходимостта да се удължи времето за гласуване в определени секции. Възможности за получаване на опашки към момента може да има в Лондон и евентуално в Германия. Проведени са разговори с ЦИК, за да може да бъде направена по-добра организация, отчитайки тези подробности. При необходимост имаме възможност да командироваме допълнителни служители под егидата на МВнР, които да са в състояние да спомагат това потенциално натрупване да бъде преодоляно”, обясни вицепремиерът.

Като друг момент по отношение на рисковете, които могат да се случат преди изборите или в изборния ден, Стефан Янев посочи, че е възможно струпване на автобуси или автомобили на границата с желание да гласуват и възможна активация на мигрантския поток в този период. „Взети са мерки и различните органи са в готовност да вземат и допълнителни мерки, ако се наложи. Има готовност за границата да бъде направено всичко, което е необходимо. В случая такава необходимост няма към момента. МВР и Министерството на отбраната имат готовност с допълнителни усилия да поемат допълнителни задачи, ако има такива. Където има технически възможност ще работят всички коридори. Ще бъде направено всички да работи нормално”, коментира вицепремиерът.

Янев припомни, че миналата седмица в МВнР имаше разговор с посланика на Турция. „В този разговор имаме уверението на турската страна, че ще бъдат спазени условията за спокойно протичане на изборния процес и спазване на българското законодателство. Разговорите са съвсем нормални, в рамките на добрия дипломатически тон, в спазване на Виенската конвенция и всички останали документи. Случаят, за който беше викан посланикът в МВнР няма повторение и не може да говорим за рецидив. Мерките, които виждате сега, ще ги виждате и в бъдеще в различен аспект ако това е необходимо. Трябва да си дадем сметка, че както в България сме в предизборна ситуация, така и в Турция са в подобна ситуация, предвид предстоящия референдум. В този смисъл може би има някаква свръх активност на определени нива, които не бива да приемаме като нещо извънредно и нещо, което трябва да ни притеснява”, увери вицепремиерът.

Стефан Янев подчерта и решението от вчера на ВКС, който потвърди окончателно решението за спиране на предизборен клип, за който бе сезиран от СЕМ. „Няма привилегировани. Всички граждани имат равно право на вот. Относно призиви за затваряне на граници или намаляване на броя на секции, от политици, това би било нарушение на закона и ИК. В самия изборен ден организацията е добре разписана, за да може да се реагира на всички сигнали и нарушения, независимо от кого и от къде са подадени”, каза Янев.

Той заяви, че е задействан механизъм за киберсигурност под егидата на МС, относно евентуални хакерски атаки.

Не на последно място Стефан Янев коментира, че сигналите за злоупотреба, свързани с изборния процес са относително по-малко в сравнение с други избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама