Във Велики Преслав ще глобяват, ако не е платена таксата за куче

13:15, 15 мар 17 25 552 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Инспекторите по Наредба № 1 във Велики Преслав започват проверки в града и селата заради домашните любимци.

Служителите ще проверяват дали е платена годишната такса за притежаване на куче. От собствениците ще се изисква документ, че са регистрирани в данъчната служба като притежатели на четириноги в дома или в двора си. Според общинската наредба за определяне на местните данъци и такси за притежаване на куче собственикът заплаща годишна такса в размер на 10 лева за града и 5 лева, ако гледа кучето си на село.

От администрацията припомнят, че по време на разходка собствениците са длъжни да носят ветеринарно-медицинския паспорт на любимеца си, с което удостоверяват здравния му статус. В случай на непредставяне на необходимите документи, ще се предприемат съответните административни мерки.

Собствениците на домашни кучета са задължени да подадат декларация и да заплатят определената годишна такса за притежаване на любимец до 31 март. Ако не го направят подлежат на глоба в размер от 20 до 200 лв. според Закона за местните данъци и такси. За същото нарушение юридически лица ще бъдат санкционирани с глоба от 100 до 500 лева, както е приел общинският съвет.

Приходите от този налог се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета, обясняват от общинската администрация.

От общината напомнят на домоуправителите на жилищни сгради, че домашните любимци задължително подлежат на вписване в книгата на етажната собственост с номерата на ветеринарномедицинския паспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама