Условна присъда за „колекционер“ с над 1 000 археологически ценности

13:25, 15 мар 17 25 355 Шрифт:
Автор:

6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено за срок от 3 години и глоба в размер на 3 000 лв. ще трябва да плати 62-годишен мъж, който държал незаконно 1 305 археологически обекта. Това стана ясно, след като съдът одобри постигнато споразумение с Окръжна прокуратура – Русе.

Валери М. се признал за виновен за това, че в края на 2013 г. държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Става въпрос за 1 298 монети, 2 предмонетни форми и 5 предмета.

Незаконно държаните предмети са основно български антични и римски монети, монети от Персия, Македония, Тракия, Османска империя, Византия, Царство Русия и др., връх от стрела – бронз IV-III в. пр. Хр., търговска пломба – олово II-III в, апликация – бронз II-IV в., пръстен – бронз II-IV в., Фрагмент от фибула – бронз II-IV в.

Валери М. е осъден също да заплати разноските по делото в размер на 4 722,72 лв. Веществените доказателства по делото, предмет на престъплението – 1 305 археологически обекта се отнемат в полза на държавата.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама