Най-лошата столица в ЕС е София 

13:49, 15 мар 17 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

София е най-лошият за живеене столичен град в Европейския съюз, показва обнародваната снощи годишната класация за миналата година на британската консултантска компания Mercer’s за качество на живот в най-големите градове по света.

Подреждането, което Mercer’s е направила, се основава на критерии, с които се съобразяват фирмите, когато искат да започнат бизнес на ново място по света или изпращат в тези градове свои служители и преценяват колко и за какво да предвидят разходи за престоя им.

От консултантската компания подчертават, че заключенията им не би трябвало да важат за преценка дали да се правят чуждестранни инвестиции или за се пътува с цел туризъм до анализираните градове.

В класацията на Mercer’s са включени 231 града от 5-те континента, като София е класирана на 116-о място, заедно с Асунсион (Парагвай) и Рабат (Мароко). Най-близкият в класацията град от ЕС е Букурещ (107-о място), а с най-добра позиция от Източна Европа е Прага (69-о място).

Атина е на 87-о място, Белград e на 138-о, а Скопие - на 168-о. Тази година Истанбул рязко е слязъл надолу в списъка от 122 на 133-а позиция най-вече заради проблеми със сигурността - няколко атентата и кръвопролитие покрай опита за преврат.

Виена остава осма поредна година градът с най-високо качество на живота, като авторите на доклада оценяват, че 1.8 милиона жители на австрийската столица се радват не само на сигурност и добра работа, но и на богатото историческо и архитектурно наследство от Хабсбургската империя, културата на виенските кафенета, музеи, театри и опери. Наемите и цените на публичния транспорт са относително ниски спрямо равнищата в другите западни столици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама