Ердоган: С нас се отнасят като с евреите при нацизма

15:04, 15 мар 17 / Свят 25 186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Реджеп Ердоган отправи нова атака в разгара на конфликта между Анкара и други европейски държави във връзка с отменени мероприятия на турски министри, предаде БГНЕС. По думите му „духът на фашизма се шири по улиците на Европа“, а „евреите са били третирани по същия начин в миналото“.

„Европа ще се удави в собствените си страхове“, продължи той, имайки предвид засилващата се вълна на популизъм в Европа през последните години.

„Появява се страха от турците. Появява се страха от исляма. Те дори се страхуват от мигрантите, които търсят убежище. Те се страхуват от всичко, което не е оттам, те са враждебни към всичко, което не е оттам“, допълни Ердоган.

Той също така обвини холандските власти за това, че са отговорни за клането в Сребреница през 1995 г., при което загиват над 8000 мюсюлмански мъже и момчета.

„Те нямат нищо общо с цивилизацията, нямат нищо общо със съвременния свят. Те са тези, които заклаха над 8000 босненски мюсюлмани... при клането в Сребреница“, каза държавният глава.

Дипломатическата криза между Турция и някои страни от западна Европа като Холандия и Германия продължава, след като миналия уикенд властите в Хага забраниха на двама турски министри да участват в мероприятия с избиратели в страната.

Напрежението се покачи допълнително и след изказванията на турския президент Реджеп Ердоган, според когото холандските управляващи действат като нацисти. Коментар предизвика бурни реакции в държавата, която е окупирана и бомбардирана от армията на Третия райх по време на Втората световна война. Подобно определение той направи и спрямо самата Германия, след като там също бяха отменени събития с турски министри.

Спорът идва в ключов момент за Турция. Там на 16 април ще се проведе дългоочакваният референдум за изменения в конституцията, които предвиждат преминаването към президентска форма на управление. Вотът е от съществено значение за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чиито съосновател е Ердоган, тъй като по този начин той ще увеличи значително правомощията си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама