Д-р Нигяр Джафер: Общинските болници в област Шумен са необходими на хората

15:15, 15 мар 17 / Политика 25 751 Шрифт:
Автор:

Водачът на листата на ДПС д-р Нигяр Джафер участва в среща-дискусия, организирана от колегията на Българския лекарски съюз в Шумен. Във всички листи на различни партии фигурират имената на осем лекари.

„Поставени бяха въпроси около съдбата на здравноосигурителната система, затова какво трябва да се промени, че да задържим лекарите в България. Оказа се, че напоследък проблем е и колко медицински сестри работят в системата“, сподели д-р Джафер. Участниците в дискусията се интересуваха от остойностяването на медицинския труд и съдбата на общинските болници в региона, както и от въпроса с равнопоставеността на различните региони, сподели тя.

ДПС търси подкрепа по следните важни акценти от предизборната платформа. На първо място това е демонополизацията на Здравната каса. „Смятаме, че настоящият здравноосигурителен модел в този си вид е изчерпал своите възможности. Моделът е такъв, че всяка година генерира дефицит в рамките на 250-300 милиона. Независимо от мерките за стягането на дисциплината, този дефицит ще се генерира непрекъснато“, заяви пред Topnovini.bg д-р Джафер. Според нея най-лошото е, че нито лекарите които работят в системата, са доволни. Нито пациентите усещат, че се дават повече пари за здравеопазване.

ДПС ще работи за въвеждане на електронно здравеопазване, електронен идентификатор, електронно направление и електронна рецепта. И електронно здравно досие, което да съдаржа всички данни за дадения пациент.

По думите на д-р Джафер днес не може да се разчита на бумащина и хартиен носител, както и данни свързани със здравето на пациента. Това би осигурило контрол и прозрачност на системата, убедена е тя.

Друг акцент в програмата е Спешната помощ. Там трябва всички да работим за ресурсното и логистично обезпечаване, подчерта водачът на шуменската листа. Това е начинът да осигурим достъп до здравната система в най-отдалечените райони, обясни д-р Джафер.

Тук проблем отдавна не са само парите. „Има проблем с човешкия ресурс и с квалификацията на колегите, които работят“, категорична бе тя.

Партията ще търси подкрепа и за промяна на лекарствената политика в посока достигане на средноевропейските нива. ДПС е единствената партия, която отчита, че българският пациент трябва да има достъп до най-иновативните и високотехнологични методи на диагностика и лечение.“Смятаме, че както правят богатите европейски страни трябва да се търси баланс между осигуряване на базова терапия, която хората могат да си позволят.

Д-р Джафер даде пример извършваме висшия пилотаж в кардиоинвазивна хирургия, всеки втори българин е със стенд в момента. Но в същото време държавата не осигурява базисната терапия за лечение на една хипертония. И хората трябва да си доплащат плащат за елементарни лекарства, свързани с лечение на високо кръвно налягане.

„Държавата до този момент не е намерила решение на този проблем. Фармацевтичните компании са много агресивни“, с разочарование отчете д-р Джафер. Според нея нормално е всеки пациент, независимо каква е диагнозата му да иска да се лекува с най-съвременните медикаменти, които струват доста скъпо. Както за лечението на хепатит. Лечението на един пациент с най-иновативна терапия е 90 000 лева на месец, уточни д-р Нигяр Джафер.

Въвеждането на пръстов отпечатък и провала на модела с гръм и трясък, според нея е абсолютен нонсенс. Тя го определи като административнно несъстоятелно решение. И затова съдебната система трябва да се произнесе категорично.

Словосъчетанието пръстов отпечатък навява асоциация за престъпност и полицейщина обобщи д-р Джафер. Тя сподели наблюденията си, че няма европейска страна, която да е въвела този метод за регулация. Очаква тези, които са са въвели този метод, да признаят че са сгрешили. „Бъдещето е в електронния идентификатор и възползаване на възможностите на електронното здравеопазване“, смята водачът на кандидат-депутатската листа на Движението.

Тя съобщи, че Здравната каса управлява финансов ресурс от 3 милиарда и 500 милиона.Чуват се гласове, че контролът в системата е изключително слаб. Истината сигурно е някъде по средата, каза д-р Джафер. Според нея е факт, че парите стават все повече, а пациентите стават все повече недоволни. Както и лекарите.

За пореден път тя изложи тезата на политическа партия ДПС и лично нейна теза, като председател на Здравната комисия, че има нужда от общински болници. Сериозен проблем се очертава, че там няма лекари. Като позитив тя отчете, че е върнато субсидирането на общинското здравеопазване. Огромните разходи и проблеми, според нея, не са в общинските болници. Имало обаче държавни и университетски болници, които към настоящия момент, генерират около половин милиард неразплатени задължения. Възниква въпросът дали те не източват Здравна каса или са коректни.

Тя е категорична, че общинските болници трябва да бъдат подпомагани. И субсидирани. И повечето хора се възползват от помощта на общинските здравни заведения. Изнесени бяха тревожни факти, че касата отделя само 22 лева за лечението на жител от община Нови пазар, или Велики Преслав. Докато 200 лева за заделени за жител на столицата.Стряскащите цифри бяха изтълкувани като дискриминация по териториален признак. Не може да се прилага такъв подход към здравноосигурени български граждани, възмущава се д-р Джафер. Според нея е редно хората в малките и отдалечени общини трябва да разчитат на качествено обслужване. И да има равен достъп, независимо кой къде живее. Хората от общините Върбица, Смядово, Велики Преслав, Каспичан заслужават да имат достъп до здравеопазване, защото другото е дискриминационно отношение. И означава, че държавата не може осигури равнопоставеност.

Д-р Джафер приветства усилията на общини, които подпомагат своите болници, като Велики Преслав. Въпреки трудностите. „Знам, колко им е трудно, защото съм бивш кмет на община“, сподели първата в листата. Тя посочи и конкретни факти, близо 80% от населението на малките общини предпочита да се се лекува в общински болници.

Ето и позитивният момент от съществуването за общински лечебни заведения – там корупцията и доплащането е най-ниско. „Колегите работят изключително всеотдайно, съвестно, и по призвание“, аргументира се д-р Джафер.

По думите й исканията на лекари и сестри в МБАЛ Шумен за по-високо заплащане са справедливи. Друг е въпросът, какви са възможностите на лечебното заведение.

Д-р Джафер припомни за съмненията, че заради обединението с болницата в Нови пазар са се случили някои недоразумения.“Не бих могла да бъда категорична тук. Предстои да се запозная с финансовите резултати вследствие на обединението. И тогава ще кажа какъв е анализът“, поясни тя.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама