След ремонт на парното: Учениците в Немската гимназия ходят и зиме по къс ръкав

15:44, 15 мар 17 25 1181 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Парната инсталация в 91 Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София е на повече от 55 години и никога не е подменяна. След включване на училището в проекта на Столична община за рехабилитация на вътрешните отоплителни системи, дискомфорът през зимата изчезва. Това разказа пред Topnovini.bg директорът на гимназията Вера Катранджиева. Днес екипът на проекта представи резултатите от него. 

"Имахме сменена абонатна станция, но радиаторите и щрабнговете си бяха старите. Това е трети етап за енергийна ефективност, в който училището участва още от 2008 г. Първо подменихме дограмата, след това електрическата инсталация и направихме изолация на цялата сграда отвън", обясни Катранджиева.  

Директорката споделя, че преди ремонтите понякога през зимата в класните стаи и коридорите температурата достига едва 12-13 градуса. "Непрекъснато бяхме в контакт със Здравната инспекция дали да учим или да не учим, да намалим ли часовете. Сега е съвсем различно - училището е с южно изложение, но сега всички се обличат по-леко".

За ремонта в 91 НЕГ са изразходвани  64 670 лева, обяви ръководителят на проекта Емилия Желева. 

Другите участници в него са 138 СОУ "Проф. Васил Златаров" в район "Слатина" (23 459 лева), 125 СОУ "Проф. Боян Пенев" в район "Младост" (165 529 лева), ЦДГ "Зорница"  в район "Сердика"(56 00 лева) и Дневен център за деца за ментални увреждания "Света Марина" (86 721 лева). Общата стойност на проекта е в размер на 375 015 евро. 

"Гарантираме, че всички средства са реализирани целенасочено", увери Желева и допълни, че ползите и икономиите тепърва ще се оценяват. 

"Какво се пести от подмяната на отоплителните инсталации ще се види след края на цял един отоплителен сезон. Пробите след ремонта показват, че всичко е наред, няма и никакви оплаквания от потребителите", допълни ръководителят на проекта. 

Зам.-директорът на 125-о училище Венелина Николова заяви, че след ремонта сметките им за парно са намалели и плащат с около една трета по-малко. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама