Родители излизат на протест срещу строеж в двора на 139 ОУ “Захарий Круша“

20:41, 15 мар 17 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Преди месец от стартирали през междусрочната ваканция сондажни работи разбрахме, че в бивша част от двора на училището, граничеща в момента със сегашния двор на същото, се планира събаряне на бивша двуетажна училищна сграда и построяване на нейно място на нова многоетажна сграда предвидена за офиси, жилища и магазини.

През 1997г. с решение на СОС, част от училищния двор е откъснат, променен е статута му от публична общинска в частна общинска собственост и той заедно с изградената сграда е продаден на неправителствена организация, която по-късно го продава на банка. В края на 2016г. банката продава имота на частен инвеститор, който започва процедура по смяна на предназначението на имота и внася проект за строителство“, пишат в отворено писмо родителите.

Съгласно проекта за изменение на плана за регулация и застрояване на УПИ Х – 126,127 предложен от инвеститора, се изменя предназначението на имота от „за обществено обслужване“ в такъв „за офиси, жилища и магазини“, като планираният строеж е с максимална кота корниз 20 метра и максимална плътност на застрояване 60%.

Преди един месец изпратихме до отговорните институции официално възражение (приложено копие) срещу планирания строеж.

Исканията ни са ясни: предотвратяване на всякакви строителни дейности в имота граничещ с училището, да не се допуска събарянето на съществуващата сграда, изградена първоначално като разширение на самото училище, СО да предприеме мерки за връщане на горепосочения парцел и сграда във владение на училището чрез замяна или обезщетение и по този начин да осигури материално-техническа база за нормално провеждане на учебния процес, тъй като в резултат на ограбената площ от училището в момента са нарушени нормативните изисквания за разполагаема площ на 1 ученик.

До момента нямаме официален писмен отговор на нашето възражение от нито една институция.

Нямаме информация гореспоменатият случай да е разглеждан и на заседание на Столичен Общински Съвет, както и какви мерки планират да предприемат властимащите за да защитят интереса на учениците, учителите и живущите в района“, заявяват родителите, мотивирайки протеста си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама