Георги Василев: Пиперопроизводството в област Шумен тепърва ще се развива

10:00, 31 мар 17 25 677 Шрифт:
Автор:

Oбласт Шумен не е сред лидерите в страната по производство на пипер, въпреки това в региона има много преработвателни мощности и хладилници, които обаче не работят на пълния си капацитет. Шуменци консумират големи количества зелен пипер, докато в другите части на страната се търси повече червения. Това каза за Topnovini.bg Георги Василев, председател на Асоциация „Български пипер“. Според него, производството на този вид зеленчуци в Шуменско тепърва ще се развива.

От Асоциацията са изпратили писмо до министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, в което настояват Държавен фонд "Земеделие" да отпуска нисколихвени кредити за производство на пипер до 500 лв./дка за покупка на семена, разсади и вода, като кредитирането се отнася до 200 дка пипер. Нужно е и създаване на нова държавна помощ за борба с болестите и неприятелите по пипера, като нощенка, цикада и бактериоза. От асоциацията считат, че помощта трябва да е до 160 лв./дка. 

„Към момента импортираме около 120 хил. тона пипер, а произвеждаме 80-120 хил. тона. На практика на нас ни трябват 350 хил. тона. Ние даваме работа на селските стопани в Македония, Турция, Гърция, а понякога внасяме пипер и от Полша. Вместо да субсидираме например тикви, от които няма нито един килограм импорт, би могло парите да се насочат към продукти като пипера, защото 240 фабрики в България се занимават с преработка, но те  работят с от 10 до 30 % от капацитета си“, заяви Георги Василев и подчерта, че е време в България да се изгради завод за разсад.

По този начин отглеждането на зеленчуци ще стане по-достъпно и много повече хора ще се заемат с тази дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама