Тачи се отказа от създаване на армия

08:04, 31 мар 17 / Свят 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Косово Хашим Тачи оттегли законопроекта си за създаване на собствени въоръжени сили. Това информират АПФ и Тасс, цитира БГНЕС.

След конфликта от 1998-1999 година териториалната цялост на Косово се гарантира от международни сили. През 2008 година Косово обяви независимост, която е призната от над 100 държави, включително и България.

В началото на месец март Хашим Тачи поиска създаване на собствена армия от 5000 войници. Тачи прокара законопроекта в нарушение на Конституцията, която предвижда подобна инициатива да е одобрена и от представителите на сръбското малцинство.

"Напълно сме съгласни този процес при създаването на армия да става в рамките на Конституцията. Ще съдадем армия, която ще бъде част от НАТО", каза Тачи.

БГНЕС припомня, че пред два дни администрацията на САЩ поиска властите на Косово да оттеглят законопроекта си за създаване на собствени въоръжени сили. „Бихме искали правителството да направи крачка назад и да свали законопроекта от масата“, каза представителят на американското външнополитическо ведомство пред косовския канал Ар Ти Кей. Дипломатът поясни, че според Вашингтон „трансформацията /на силите за сигурност на Косово в пълноценна армия/ трябва да стане с внасяне на поправки в конституцията.

Той призова Косово да продължи консултациите си с етническите малцинства по повод идеята за създаване на армия и да подпише споразумение с Черна гора за обозначаване на границата. Това се явява стъпка към ЕС и НАТО, каза американският пратеник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама