Започва детският фолклорен конкурс „Диньо Маринов“

08:14, 31 мар 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В концертната зала на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ днес започва ХХІІІ национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Той е за изпълнители на народна музика – певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. Организатор е Общинският детски комплекс със съдействието на Община Варна и Регионалното управление на образованието. Конкурсът е включен в националния календар за изяви по интереси на МОН и се провежда под патронажа на кмета Иван Портних.

Заявки за участие в това издание на конкурса са подали над 250 изпълнители  от Велико Търново, Тетевен, Перник, Дряново, Пордим, Провадия, София, Добрич, Сливен и други краища на страната. Участниците ще се състезават в две категории и пет раздела. Журито, което ще оценява изпълненията, е с председател Димитър Христов – главен диригент при Българското национално радио. Членове са Петьо Петров,  Ангел Добрев, Костадин Костадинов от оркестъра на БНР, Ваня Монева – продуцент в БНР и диригент на хор „Космически гласове от България“, Евелина Христова и Гергана Костадинова – солистки в „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“. 

Във всяка категория и група ще бъдат връчени първа, втора и трета награда. Предвидени са и специални награди на кмета на Варна, на Общинския детски комплекс, на Българското национално радио и на Националния дворец на децата в София.

В рамките на конкурса ще се проведе теоретична конференция на тема „Добрите практики за приобщаване на децата, изпълняващи фолклор, към историята на народната музика и златните фондове на БНР“ с лектор Цвети Радева - водещ на предаването „Имат ли песните спиране“. 

Галаконцертът и награждаването на лауреатите са в неделя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама