ЕТА: Баските сепаратисти предават оръжията си

09:25, 08 апр 17 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Групировката ЕТА е започнала процеса на предаване на оръжията си в южната част на Франция, преди обезоръжаването да приключи окончателно по-късно днес, предаде БГНЕС. Това заяви баски правозащитник, без да дава повече подробности за мащаба и вида на предадените военни средства, с аргумента, че тази информация е поверителна.

Миналия месец регионалното правителство на баските се обърна към Париж и Мадрид с молбата да се откаже от оръжията си срещу амнистия или подобрени условия за лишени от свобода членове.

Част от споразумението е ЕТА да посочи къде са оръжейните й складове. Основната част от тях са на френска територия. Баски правозащитници настояват оръжието да не бъде предавано на Испания, а бъде конфискувано от френската страна.

В писмо от 7 април, с което ВВС разполага, се казва, че ЕТА вече е разоръжена организация. От там предупреждават, че процесът може да бъде атакуван от враговете на мира.

През последните години групировката беше подложена на силен натиск. Според испанските медии, членовете едва ли са останали с много боеприпаси, след толкова успешни полицейски операции.

ЕТА се бореше за независимост на цялата територия, на която живеят баски в Северна Испания и Югозападна Франция. Групировката е създадена през 1959 г. В атентати, извършени от ЕТА, са загинали над 800 души. Въпреки обявеното през 2011 г. прекратяване на огъня, властите в Испания и Франция продължават да преследват членовете на организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама