Напрежение в отношенията Русия-САЩ след удара в Сирия

09:37, 08 апр 17 / Свят 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напрегната бе и тази нощ в новородения конфликт между Русия и САЩ, след въздушния удар на американските сили срещу военно летище в Сирия в четвъртък срещу петък, предаде БГНЕС.

На първо място Вашингтон обяви, че е готов да продължи диалога с Русия за безопасността на полетите в Дамаск, въпреки решението на Москва да спре сътрудничеството с американските военни в рамките на меморандума за предотвратяване на инциденти в небето над Сирия.

„Министерството на отбраната (на САЩ) запазва желанието си да поддържа диалог чрез канал за осигуряване на сигурността на полетите. Предотвратяването на инциденти и грешки са от полза на всички страни, опериращи във въздушното пространство над Сирия. И ние се надяваме, че руското министерство на отбраната също е стигнало до това заключение“, заяви подполковник Мишел Балданза.

По-рано от руското отбранително ведомство обявиха, че прекратяват сътрудничеството си с американските военни в рамките на меморандума за предотвратяване на инциденти в небето над Сирия във връзка с нанесените от САЩ ракетни удари по цели на сирийската армия в провинция Хомс.

„Оценяваме дадените действия на американската страна като грубо нарушение на подписания през 2015 г. меморандум за предотвратяване на инциденти и осигуряване на сигурността в хода на операции във въздушното пространство на Сирия“, заявиха от министерството на отбраната.

Самият меморандум е разработен в октомври 2015 г. и съдържа редица правила и ограничения, целящи да предотвратят възникването на инциденти между ВВС на Русия и САЩ. В рамките му между двете държави е установен и постоянен канал за връзка, който предвижда и оказване на взаимна помощ при възникването на кризисни ситуации.

Снощи руското министерство на отбраната преустанови дейността на предвидената, според Меморандума за взаимно разбирателство, гореща линия за връзка с Пентагона от неделя, 8 април. Това съобщи пред медиите официалният говорител на ведомството ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. Той допълни, че на американското военно аташе в Москва вече е била връчена съответната нота.

„Преди около час в руското военно министерство бе повикано военното аташе към американското посолство в Москва, на което бе връчена официална нота, с която от руска страна се преустановява изпълняването на задълженията по Меморандума за взаимно разбирателство между Министерството на отбраната на Русия и Пентагона за предотвратяване на инциденти и осигуряване на сигурността на авиационните полети по време на операциите в Сирия. Тя влиза в сила от полунощ на 8 април 2017 г“, заяви Конашенков.

Генералът опроверга съобщенията в американските медии, че Русия ще запази горещата линия в рамките на споразумението.

Сред коментарите през последните часове беше този на заместника на постоянния представител на Русия в ООН Владимир Сафронков, който заяви, че "американската агресия по отношение на Сирия насърчава тероризма". Той обвини Щатите, че чрез ударите си над суверенната територия на Сирия те са нарушили международното право, предаде РИА “Новости".

По негови думи Москва многократно е сигнализирала за готовността си за сътрудничеството с Вашингтон във връзка със сирийския конфликт, но САЩ са решили да я пренебрегнат и вместо на компетентните органи да се доверят на "опозицията, социалните мрежи и множеството неправителствени организации със съмнителна репутация".

Освен към Щатите Софронков отправи критики и към британския посланик Матю Майкрофт, наричайки поведението му "злобно и недипломатично" и призовавайки го да спре "с лишеното от стандарти и професионализъм мислене".

Според председателя на Комитета по международните въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов, с тези си действия Вашингтон излиза от международните споразумения за борба с тероризма.

„На първо място виждаме агресия срещу суверенна държава, в която се наблюдава лидерството на Русия, а от друга страна по тази начин бяха вдъхновени терористите, получили неочаквана подкрепа от САЩ“, каза той. Във Фейсбук страницата си Косачов добавя, че подобни ходове показват „корпоративната идентичност“ на новата американска администрация, която се опитва да реши вътрешните си проблеми с намеса в световните.

Сред водещите коментари от страна на САЩ е това на държавния секретар Рекс Тилърсън, който твърди, че Русия не е изпълнила своите задължения в рамките на договореностите от 2013 година за ликвидацията на сирийското химическо оръжие. Съответното заявление първият дипломат на САЩ направи пред журналисти в резиденцията „Мар а Лаго” в щата Флорида.

„Очевидно е, че Русия не е успяла да изпълни своите задължения от 2013 година”, каза той. „Русия или е съучастничка, или тя просто е некомпетентна, за да изпълни договореностите докрай”, смята държавният секретар. Според него Москва е трябвало да гарантира, „че това (химическо) оръжие повече няма да бъде в Сирия.

Иначе редица американски съюзници подкрепиха ракетните удари в Сирия, наричайки ги „пропорционален отговор на съмнението за употреба на химическо оръжие в Сирия“. Макар страни като Иран и Ирак да критикуват „прибързаните интервенции“, посочени и като незаконни, много страни от Европа, Азия и Близкия Изток подкрепиха тези действия.

"Правителството на Великобритания напълно подкрепя действията на САЩ. Ние вярваме, че това е подходящ отговор на варварската атака с химически оръжия и има за цел да възпре по-нататъшни нападения", каза говорител на британското правителство.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че "много невинни хора стават жертви на химически атаки и страната подкрепя решимостта на правителството на САЩ“.

Турция също гледа положително на предприетите мерки, посочвайки, че ще запази своята позиция срещу „варварството“ на сирийското правителство. Това заяви и вицепремиерът на южната ни съседка Нуман Куртулмуш.

Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви, че Русия и Иран трябва да разберат, че подкрепа на Асад няма смисъл и че ескалацията на военната роля на САЩ в Сирия е "предупреждение" срещу „престъпния режим“.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел казаха, че единствено Асад е виновен за въздушните удари.

Холандското правителство посочи: "Съединените щати дадоха ясен сигнал, че използването на отровен газ пресича линията“.

" ЕС ще работи със САЩ, за да сложи край на насилието в Сирия", посочи и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Саудитска Арабия и Катар, които подкрепят бунтовниците, воюващи със сирийското правителство, заявиха, че подкрепят операцията на САЩ и за нападенията отговорност носи само Башар Асад.

Други страни от Персийския залив, включително Обединените арабски емирства, Бахрейн и Кувейт, също изразиха подкрепа за нападенията.

Междувременно стана ясно, че САЩ подготвят нови икономически санкции срещу Сирия. Те ще бъдат официално обявени съвсем скоро, заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин, цитиран от АФП.

Късно в четвъртък САЩ изстреляха 59 ракети „Томахоук“ по военно летище на сирийската армия в провинция Хомс. Ударът идва в отговор на химическата атака срещу провинция Идлиб, за която Западът твърди, че е дело на властта в Дамаск. Вашингтон избра тъкмо този обект, тъй като смята, че от това летище е започнала химическата атака. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама