Британски дипломат: Името БЮРМ е нелогично и трябва да се премахне

14:53, 08 апр 17 / Свят 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Признаването на Република Македония под името Бивша югославска република Македония /БЮРМ/ е най-голямата грешка в световната политика и историята на ООН.

Това заяви Робин О' Нийл пред радио „Свободна Македония“ по повод на 24-та годишнина от приемането на балканската страна в международната организация, съобщава БГНЕС.

Той подчерта, че наименованието БЮРМ е нелогично и смешно, то е против волята на македонския народ, който гласува за независима държава казваща се Република Македония на референдума от 8 септември 1991 г.

„Тази аномалия БЮРМ трябваше да бъде поправена преди много години“, категоричен е британският дипломат.

О' Нийл смята, че Република Македония трябва да бъде призната под това наименование в ООН, както вече са го направили много страни по света.

Припомняме, че Македония обяви своята независимост на 8 септември 1991 г. Първата държава в света, която призна нейния суверенитет под името Република Македония, бе България през януари 1992 г.

Гърция се противопостави на съществуването на Република Македония, твърдейки, че с това наименование тя предявява претенции към културното и историческо минало на страната. Атина попречи и за присъединяването на Скопие към НАТО през 2008 г.

Спорът за името на страната продължава вече почти четвърт век и през последните години, в които Балканите станаха „фронтова линия“, се превръща в проблем за сигурността и стабилността на региона. Все повече страни-членки на НАТО и ЕС разбират това и критикуват неотстъпчивата позиция на Гърция по въпроса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама