Държавната финансова инспекция проверява продължаващите проблеми в Община Ветово

13:33, 12 апр 17 25 713 Шрифт:
Автор:

Срещу действията на кмета на Община Ветово Георги Георгиев са подадени над 20 сигнала, включително до Главния прокурор. В момента тече проверка по голяма част от сигналите, с което се е заела Агенцията за държавна финансова инспекция. Това коментира на поредна пресконференция председателят на Общински съвет - Ветово д-р Мехмед Мехмед по повод продължаващите повече от 3 години проблеми с управлението на Общината. 

За да коментират и своите проблеми в следствие на блокирания бюджет, на срещата с медиите присъстваха и кметовете на малки населени места на територията на общината: Виолета Неделчева - Писанец, Салих Салиев - Смирненски, Адем Хаджимемишев - Глоджево, Ина Георгиева - Ценово. 

Припомняме, че проблемите в Община Ветово възникнаха в следствие на неразбирателства между общинските съветници в местния парламент от една страна, и кмета Георги Георгиев от друга, поради което Общината не успява да приеме дейсващ бюджет. Гласуването на Бюджет 2017 бе оспорено в Русенски административен съд от кмета Георгиев, който уважи жалбата. Според закона, при създалата се ситуация, Общината трябва да използва бюджетната рамка от 2016 г., която обаче също се обжалва в съда. Проблеми има и с Бюджет 2015, което може да доведе до абсурдната ситуация да се използва рамката на Бюджет 2014. 

При възникналия казус законът дава правомощия на кмета да се разпорежда с голяма част от бюджета без санкция от Общински съвет, а това, според общинските съветници от ГЕРБ и ДПС, води до самоуправство и блокиране работата на множество публични институции. Кметовете на четирите населени места коментираха, че на практика са превърнати в кметски наместници, тъй като не могат да се разпореждат с финансите си, което прави невъзможна реалната работа на множество институции и дори самите кметства. 

Д-р Мехмед коментира, че проверките в Община Ветово трябва да приключат в срок от 40 дни, или до средата на месец май. Според него обаче основен проблем е, че въпреки установени и по-рано нарушения не са налагани каквито и да е наказания върху кмета Георгиев, и изрази опасение, че в конкретния случай също няма да има конкретни последици. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама