Иван Юруков: Театърът е лабораторията, в която се изгражда един актьор

07:53, 05 май 17 / Култура 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Театърът е лабораторията, в която се изгражда един актьор. Благодарение на него човек може да види докъде може да стигне в професията си на актьор, докато телевизията консумира готовия вече продукт на театъра. Съобщиха БГНЕС.

Сценарият на „Пилето, което казва – Ку” е дело на Александър Урумов и е създаден по два негови сборника с разкази - „Малкото име на дните” и „Тиква”, а автор на музиката е Михаил Шишков–баща. „Ние тримата, нескромно мога да кажа, че създадохме едно произведение, което засега се развива много добре. Реакцията на публиката е показателна, че нещата са се случили и сме се справили. Досега имахме едно успешно турне в Благоевград, Сандански и Петрич. Беше голям празник, защото дойдоха много хора”, сподели актьорът.

Моноспектакълът прави дисекция на съвременния човек в лицето на един нощен пазач на изоставен склад, който прави равносметка на живота си дотук. По време на спектакъла Иван Юруков се превъплъщава в над дванайсет образа. Това е доста голямо предизвикателство за мен като актьор”, каза Юруков.

„Моноспектакълът е най-висшата театрална форма, защото отговорността да изнесе целия спектакъл се пада на един човек. Тоест, не можеш да подадеш топката на своя колега, който да ти партнира и да ти помогне да се скриеш зад нечия усмивка или реакция. Също така, задачата е отговорна, защото трябва да хванеш публиката от самото начало. Да ги накараш да повярват в историята и най-вече да ги поведеш в нея, като ги направиш съпричастни със съдбата на героя. Това е изключително трудно, защото колкото по-голямо удовлетворение може да се изпита от всеобщото вълнение, толкова и разочарованието може да бъде голямо. Публиката може да не получи това преживяване, което е искала. Моноспектакълът е висш пилотаж и е една дисциплина, която актьорите невинаги предпочитат. Избрах да се занимая с това, защото след всички роли и работа в театъра, след всичките си срещи с режисьори и колеги актьори, почувствах готовност да проверя себе си в такова нещо”, заяви Юруков.

Актьорът е номиниран за водеща мъжка роля на „Аскеер“ 2017 за ролята на Найден в постановката „Майстори“.

„Това е една изключителна пиеса с Шекспиров размах. Работата по нея беше много приятна и сериозна. Тя съвпадна с работата ми по „Пилето, което казва – Ку“. Предпочетох веднага след „Майстори“ да се хвана с моноспектакъла и мисля, че се получи доста добре. Пожелавам успех на всички свои колеги. Това е един театрален празник, който предстои. За нас театралите, как да кажа, ние празнуваме всеки един ден. Празнуваме всеки път, когато сме на сцена“, сподели Юруков.

Опитният актьор заяви, че лабораторията, в която се изгражда един актьор, е именно театърът. „Благодарение на него човек може да види докъде може да стигне в професията си на актьор, докато телевизията консумира готовия вече продукт на театъра. Произведеният актьор може да присъства с лекота в телевизията. Мисля, че тя се влияе от световните тенденции. Аз предпочитам театъра“, заяви Иван Юруков.

Софийската публика може да гледа „Пилето, което казва – Ку” в залата на „Нов театър НДК” на 8-ми и 26-ти май, а на 5-ти юли моноспектакълът ще се играе и на „Камерна сцена” на Народен театър „Иван Вазов“. Пловдивската публика ще може да му се наслади на 11-ти юни в лятно кино „Орфей“, както и в Ябланица на 9-ти юни, в Разлог 14-ти юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама