Белград: Да решим статута на руския център в Ниш или да го закрием

10:09, 05 май 17 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич призова за взимане на решение относно статута на сръбско-руския хуманитарен център в град Ниш. Това съобщиха БГНЕС.

В интервю за белградското издание "Политика" Дачич съобщи, че той ще направи своето предложение пред премиера и бъдещ президент Александър Вучич, защото "центърът е на станд-бай" от август 2014 година.

"Вече трета година този въпрос предизвика проблеми в работата на центъра в Ниш. Русия вече не отделя средствата, които беше планирала, защото все още не е решен статута на центъра. Този въпрос трябва да бъде решен или центърът просто да бъде закрит", каза Дачич.

Западните държави имат забележки, независимо от факта, че те са получили чрез различни споразумения със Сърбия много повече. В предложението ни пише руските служители от центъра да получат същите привилегии и имунитет, които имат служителите от администрацията на руското посолство съгласно Виенската конвенция за дипломатически отношения", каза още Ивица Дачич и добави: Сърбия трябва да защитава своите интереси. След като има двустранни отношения с други държави, тогава е необходима да има и с Русия, защото как ще се обясни примерно липсата на статут на шофьор за руски спасител в някое западно посолство, подчертава той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама