Организации на хора с увреждания в Добрич излязоха с протестна декларация

10:19, 05 май 17 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателите на четири неправителствени организации на хора с увреждания в Добрич излязоха с обща декларация по повод днешния Международен ден за протест на хората с увреждания.

Тя е от името на Олег Темелков - СИ „Надежда, Иван Тодоров - ПО „ХобиСклуб”, Живко Бохоров - ТСО на слепите и Калинка Ковачева - ТО на Съюза на глухите.

„Днес е 5 май Международен ден за протест на хората с увреждания. Член на европейското семейство, България все още е държава без адекватна политика и практика спрямо хората с увреждания и семействата, отглеждащи деца с увреждания. Установената липса на чуваемост, е една от основните причини за некачествената работа на политиците и институциите за постигане на реални условия за интеграция на хората с увреждания”, се посочва в документа.

Хората с увреждания декларираме своите искания. Те настояват да се предприеме спешна обществена дискусия и действия за изработване на нов и адекватен закон за интеграция на хората с увреждания, който да създава условия за решаване на най-важните проблеми и да реализира правата на хората с увреждания на работа, обучение, и реална социализация в обществото. Иска да се увеличи размерът на финансираните програми, облекчаващи хората с увреждания, като Личен асистент, социален асистент, домашен помощник и др. Искат да се работи за достигане на общи стандарти и законодателство за осигуряване на пълен достъп до продукти и услуги на територията на ЕС.

Да се въведат конкретни мерки и програми, подобряващи реално условията за трудова заетост на хората с увреждане. Да се създадат мултидисциплинарни екипи от медицински работници, специалисти /психолози, социални педагози, социални работници/, служители от комисии на ТЕЛК, НОИ и пр. с цел осигуряване на индивидуален подход и адекватна оценка на потребностите, настояват хората с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама