Белград поиска ЕС да осъди изявленията на албанските лидери на Балканите

13:50, 05 май 17 / Свят 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Сърбия предаде на посланиците на държавите от Евросъюза документ с 4 основни искания на Белград към Брюксел във връзка с кризисната ситуация в региона, съобщи Радио и телевизия на Сърбия (РТС). Това съобшиха от ТАСС.

Министърът по въпросите на европейската интеграция Ядранка Йоксимович и директорът на правителствената канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич представиха на посланиците проекто документа с исканията.

В текста се изтъква, че последните действия на албанските лидери са координирани с цел постепенна легитимация на проекта „велика Албания”.

Белград настоява за осъждане на тази агресивна риторика, за възобновяване на диалога между Белград и Прищина, за балансирано политическо решение на кризата в Македония и за уважение на международните норми при съблюдаване на териториалната цялост, суверенитета на международно признатите държави, включително и отказ от използването на сила за постигане на политически цели, предаде РТС.

Документът със скандалните изявления на албанските лидери от началото на годината е бил предаден на посланиците на членките на ЕС в четвъртък по време на правителствено заседание, на което са присъствали посланиците на Австрия, Белгия, България, Великобритания, Унгария, Германия, Дания, Испания, Италия, Кипър, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама